Měsíční zahrady přehled
Steven Erikson (p)
Malazská Kniha padlých série
V rozlehlé Malazské říši to vře, podrobené státy téměř vykrvácely během dlouhých let nekonečných válek, čistek a bratrovražedných bojů, a také při srážkách s pánem Měsíčního Kamene. Císařovna Laseen však dál vládne tvrdou rukou s pomocí svých obávaných asasínů. Nyní svůj nenasytný zrak upřela na Darúdžistán, poslední ze Svobodných měst Genabakis, starobylou a ušlechtilou baštu nezávislosti, která ještě vzdoruje. Nicméně říše není jediným hráčem v této hře. Svůj první tah ze stínů učinila ještě zlověstnější síla... Tato skvěle vymyšlená epická sága je zasazená do dokonale ztvárněného světa a uvádí do říše fantasy literatury nový zajímavý hlas. Přináší chytrou a napínavou zápletku, temnou a složitou mytologii, divokou a vrtošivou magii a houf přesvědčivě napsaných postav.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2008 , TalpressOriginální název:
Gardens of the Moon, 1999
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Měsíční zahrady. Přihlašte se a napište ho.
Musím říct, že na knihu, respektive ságu, jsem se dlouho chystal. A jak dlouho jsem se chystal, tak dlouho tento první díl četl. Trochu to bylo zapříčiněno létem, ale více spíš tím, že mě kniha nijak neoslovila a po 300 stranách jsem přemýšlel, jestli mě to vlastně baví nebo ne.
Svým způsobem neotřelé, ale počet postav je znát a než se zorientujete, kdo s kým, proti komu, je konec.
Magie dobrá, chodby jsou dobrý nápad. Na další díl ještě počkám a uvidím...
Tak tohle byla PECKA.
Utrpení prvních 100 stran než zjistíte, co se zatraceně děje, kdo je kdo a jak se ta knížka vlastně čte.
Ale pak jako lusknutí prstů, vše zapadá jak puzzle. Nestačíte otáčet stránky a přesto, že je to bichle budete mít MALO. Pokaždé co si řeknete, že se vklidu nadechnete Erikson se na vás s šibalským úsměvem podívá a řekne NE.
A nebojte se otázek jak? proč? cože? Já jsem třeba Eriksona proklela do osmého kolene jeho rybičky. :D a to byl první díl...
10 nejprodávanějších knih (21. týden)
02.06.2022
Rivalové, Jen čas ukáže a dalších 70 knižních tipů (15. týden)
10.04.2022
„Jaký to vítr se otřel o naše smysly?“
„Nejlepší plány fungují uvnitř jiných plánů a jen pořádný úskok je ten pravý. Nejtěžší je zatajit, co se chystá.“
„Společnost je místo, kde se rodí tyranie - těla i ducha.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Měsíční zahrady v seznamech
v Přečtených | 1 363x |
draci magie kanadská literatura meč a magie démoni bohové dark fantasy bitvy hrdinská fantasy
2002 | Měsíční zahrady |
2004 | Vzpomínky ledu |
2009 | Vichr smrti |
2012 | Chromý bůh |
2008 | Dům mrtvých |
Uf, to bylo ale těžké čtení.
Je evidentní, že čtení této knihy vyžaduje 100 % koncentrace a i tak to ani zdaleka nestačí k pochopení všeho. Problém (a slovo problém v tomto případě nevnímejme nutně negativně) není počet postav (není jich zas až tak moc), ani komplikovanost děje (vážně není až tak komplikovaný). Problém je, že autor prostě píše jinak, než je většina z nás zvyklý. Nic tu není servírováno na stříbrném podnose, naopak jsme od první strany hozeni do mlýnku na maso a musíme si s tím nějak poradit.
Přesto je kniha výborná, epická, má uvěřitelné postavy, originální rasy (na elfy, trpaslíky a podobnou havěť tady s klidem zapomeňte), unikátní systém kouzel, chodeb... Zatím jsou to pro mě 4 hvězdy, nutnost je (minimálně) ještě jednou knihu přečíst znovu, možná i s tužkou na poznámky. Pak to nejspíš bude na 5 hvězd.