Malé ženy přehled

Malé ženy
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537135/bmid_male-zeny-662a0d9f5fc55.jpg 4 1651 1651

Malé ženy série

1. díl >

Príbeh štyroch sestier prvý raz uzrel svetlo sveta v druhej polovici 19. storočia, ale jeho obľúbenosť prekročila hranice času. Stále ďalším generáciám matiek a dcér ukazuje hodnotu rodiny, priateľstva, odpustenia a života v pravde a láske. Príbeh sa odohráva v časoch americkej občianskej vojny v rokoch 1861 – 1865, do ktorej narukoval aj otec rodiny Marchovcov. Jeho manželka a dcéry prežívajú neľahké obdobie sprevádzané chudobou, chorobami a mnohými inými problémami. Bezstarostné dievčatá sa za krátky čas menia na skutočné malé ženy schopné čeliť aj ťažkým výzvam s odvahou a odhodlaním. Romantická Meg, neskrotná Jo, krehká Beth a rozmaznaná Amy sú hrdinkami z mäsa a kostí, ktoré inšpirovali milióny čitateľov.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , Publixing

Little Women, 1868

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malé ženy. Přihlašte se a napište ho.

PaníLenka
předevčírem 4 z 5

Tato knížka byla první, kterou jsem se v porevolučním nadšení pokoušela přečíst v angličtině. Vzdala jsem to po první kapitole. Pak jsem viděla film s Winonou Ryder v hlavní roli, a pamatuju si, že se mi líbil. Nebýt ČV, asi bych se ke knížce znovu nevrátila, ale nelituji, byl to takový trošku naivní návrat do dětství, kdy se mají všichni rádi a všechno dobře dopadne. Ale proč si trošku iluzí nedopřát…

Jája92
03.11.2024 4 z 5

Mám vydání z roku 2023, kde jsou obsaženy oba díly plus předmluva.
Na knihu jsem se chystala již nějakou dobu, ale letošní ČV mě konečně přiměla si ji přečíst.
Viděla jsem filmové zpracování, tudíž jsem tušila, co mě čeká a při čtení jsem si představovala herečky, které jednotlivé postavy ztvárnily.
Není to příběh, který bych přečetla na jeden zátah. Postupně jsem se seznamovala s rodinou Marchovych, s jednotlivými charaktery hlavních postav.
Některé jsem si oblíbila více, některé méně.
Je to v podstatě taková přeslazená romance, kde jsou všichni uvědomělí, vždy nakonec vysvitne sluníčko, až mi tu scházelo opravdové drama.
Občas mi opravdu lezlo na nervy neustále vědomé či podprahové ukazování, že jediný úděl ženy je dobře se vdát, porodit dítě a být dokonalou hospodyňkou. Bohužel ale taková byla doba prostě.
Na konci knihy jsou vysvětlivky k různým heslům, názvům apod., které se v knize objevily.
Celkově se jednalo o odpočinkové čtení.

lulucinax
03.11.2024 3 z 5

Tuto americkou klasiku jsem si chtěla přečíst už dlouho. Od té doby, co ji četla Rachel z Přátel :)
A chtěla jsem jako Joye zjistit, jak moc jsou malé? :D
Kniha je o čtyřech sestrách, které dospívají a ocitávají se v různých běžných situacích. Najdete zde i dost ponaučení a nahlédnete do tehdejší doby. Autorka hodně čerpala ze svého života a promítla sebe i do jedné z postav.
Některé kapitoly se mi četly lépe, než jiné. Nicméně celkově mi přišla kniha dost zdlouhavá a taková obyčejná. Nebo jsem jen měla větší očekávání.

Knižní novinky (7. týden)

08.02.2020

... a hlavně prales knížek, v němž se mohla po libosti toulat, to vše pro ni učinilo z knihovny kraj blaženosti.

Kniha Malé ženy v seznamech

v Přečtených2 531x