Malevil přehled
Robert Merle
Společenská fikce světově proslulého francouzského spisovatele se odehrává převážně v sedmdesátých letech tohoto století, ale končí o celá desetiletí později. Skupinka lidí shromážděných zcela náhodou ve sklepě středověké tvrze Malevil náhodou přežije výbuch atomové bomby. Děsivá katastrofa zničí valnou část lidstva i živočichů na zemském povrchu. Ti, kteří přežili, stojí před problémem, jak uspořádat svůj život ve světě, z něhož zmizely všechny vymoženosti civilizace. V primitivních podmínkách bojují o přežití i o uhájení života před lidským nepřítelem… Román je společenskou a charakterovou studií jedné z mnoha eventualit budoucího vývoje, současně však i varováním před možným zneužitím vědy.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1992 , SvobodaOriginální název:
Malevil, 1972
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malevil. Přihlašte se a napište ho.
Hoci je Travisov Spev drozda alebo Kingov Odpor pre mňa čitateľnejší a ľahšie stráviteľný, je zaujímavé prečítať si po rokoch (Malevil som prvýkrát čítal tak pred štvrť storočím) inú alternatívu postapokaliptickej budúcnosti. Je nutné podotknúť, že je to úplne iné čítanie (román je z roku 1972) než súčasná postapo literatúra a mnohé úvahy o politickom zriadení alebo o náboženstve by preživší pravdepodobne neriešili. Celý príbeh drží nad vodou nesporný Merleho pisateľský talent a najmä konflikt jedného sku....ého farára s obyvateľmi mestečka a Malevilu poukazuje na to, ako by sa jedinci (rozumiem túžbe každého živočícha prežiť) po hocijakej katastrofe zachovali. Nemal som pre neho ani štipku pochopenia a to, čo mu doprial osud, som mu srdečne dožičil. Román zároveň otvára množstvo otázok, ktoré by bolo nutné riešiť v rámci zachovania ľudstva po rozmnožovacej stránke (a najmä toho, aby potom jedinci boli geneticky kompatibilní a nerodili sa im debilné alebo degenerované deti), ale najmä toho, ako vôbec prežiť s obmedzenými zdrojmi v zamorenom prostredí. Celkovo kniha nie je žiaden zázrak, ale dobre sa číta a prináša alternatívny pohľad na to, čo bude potom.
Znovu čtené po několika letech.Knížka se mi líbila a myslím,že se k ní jednou vrátím.Znovu a znovu?
Jen doufám,že sci-fi bude stále sci-fi.
Knižní novinky (1. - 15. 8.)
31.07.2013
Ocenění knihy (1)
1974 -
John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel
Kniha Malevil v seznamech
v Přečtených | 2 959x |
boj o přežití zfilmováno francouzská literatura mezilidské vztahy blackout, výpadek proudu postapokalyptická sci-fi
2005 | Smrt je mým řemeslem |
1974 | Malevil |
1989 | Dědictví otců |
1974 | Až delfín promluví |
1989 | V rozpuku mládí |
Společenská fikce světově proslulého francouzského spisovatele se odehrává převážně v sedmdesátých letech 20. století, ale končí o celá desetiletí později. Skupinka lidí shromážděných zcela náhodou ve sklepě středověké tvrze Malevil náhodou přežije výbuch atomové bomby. Námět mnoho slibující,ale ve výsledku nudící. Emanuel mi byl od začátku nesympatický a ve výsledku jde o zatím nejslabší knihu od tohoto autora. 40%.