Malý Alenáš přehled

Malý Alenáš
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456742/maly-alenaslpREV2-L9W-.jpg 4 123 123

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malý Alenáš. Přihlašte se a napište ho.

Janina2609
10.12.2024 4.5 z 5

“Je malý, ale náš. Chápeme.
Ne nechápeme! Je Malý Alenáš! “

Fantaskní a absurdní novela plná slovní ekvilibristiky líčí osudy docela malinkatého človíčka jménem Alenáš, kterému je svěřen nesmírně zodpovědný úkol. Je totiž jmenován správcem a opravářem snů. Autor maximálně využívá všech grafických i fonetických možností a zvláštností českého jazyka.
Způsob vyprávění připomíná pohádku; ale přesto je to kniha určená hlavně dospělým.
Pohádkový je i jednoduchý hlavní děj jednotlivých epizod; děj je však přehlušován proudem slovních hříček. Myslím, že množství hříček bude důvodem, proč se tato knížka nečte vůbec tak lehce, jak by se při prvním nahlédnutí mohlo zdát.

fruitbueno
19.11.2023 5 z 5

Znáte ten pocit, kdy si nějaký text zamilujete v určité fázi života, považujete ho za dokonalý a pak máte, s odstupem času a zkušeností, čas jej číst znovu s obavou, že už to třeba nebude ono? Díkybohu je Malý Alenáš skvělý i po letech. Už celkem jistě vím, že podobně jako jiné ikonické texty se mnou zestárne. A jsem za to nesmírně ráda.

jaroiva
14.11.2023 5 z 5

Na to, jak je to krátké, jsem to musela číst hodně dlouho. Tady je nutné nejen vnímat, ale někdy i studovat každé slovo, aby si tu vymazlenost slovních hračiček člověk užil až u žil...

Kniha Malý Alenáš v seznamech