Malý Bobeš přehled
Josef Věromír Pleva
Tato kniha je zčásti autobiografická a je zasazena do prostředí Radobylic původně Radňovic na Žďársku, kde J. V. Pleva jako malý nějaký čas s rodiči a sourozenci pobýval. Kniha je i sociálně zaměřená, ukazuje tvrdý život chudších vrstev vesnického obyvatelstva 30. let minulého století, viděný dychtivýma očima malého chlapce. V té době nebyla lékařská péče a hygiena samozřejmostí, Bobeš se tak stává svědkem smrti malého bratříčka, který onemocněl záškrtem. Ani párek nebyl samozřejmostí a pro šestiletého chlapce to byl vždy svátek, když mu jej rodiče mohli dopřát.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malý Bobeš. Přihlašte se a napište ho.
![martianekk martianekk](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/501628/m_martianekk.jpg?v=1729952847)
![2.5 z 5 2.5 z 5](img/content/ratings/25.png)
Klasika našeho dětství. Mě celkem bavila, jen myslím, že na první stupeň základní školy je to příliš brzy. Často jsem ze čtení byla smutná. Nicméně dílo je to krásné.
![Hoblinka Hoblinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/179795/m_hoblinka.jpg?v=1720170420)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Já mám z téhle knížky doživotní trauma. Povinná četba v druhé třídě. Dodnes si pamatuji. Na tatínka spadl strom a František si nemohl koupit párek...
Ocenění knihy (1)
1935 -
Rambouskova cena za literaturu pro mládež
Kniha Malý Bobeš v seznamech
v Mé knihovně | 325x |
přátelství, kamarádství česká literatura rodina dětství autobiografické prvky mezilidské vztahy dětský hrdina příběhy pro dětiAutorovy další knížky
1955 | ![]() |
1970 | ![]() |
1984 | ![]() |
1968 | ![]() |
1960 | ![]() |
Tahle knížka neodmyslitelně patří k mému dětství. Mnohokrát jsem prožíval dobrodružství malého Bobše. Kniha dojemná, odrážející nelehký život některých rodin v těch letech. Před asi patnácti lety, když jsem byl nemocný, jsem si ji přečetl znovu a připomněl si tak své dětství, kdy jsem tu knihu četl a kdy jsem pochopitelně žil v mnohem lepších poměrech než tenhle malý hrdina. To dětství si občas tedy připomenu tím, že si přečtu knihy, které jsem kdysi dávno tak dychtivě četl. Slza skoro ukápla.