Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje přehled
Věra Sládková

Věra Sládková v historickém románu Malý muž a velká žena vypráví osud svůj i vlastní rodiny: dětství v pohraničí, sudetské klima druhé poloviny třicátých let, nucený odsun a válečná léta v Brně. Osudy jejích rodičů - Anny Urbanové a tragikomického tatínka v borzalínu - do jisté míry znají příznivci seriálu Vlak dětství a naděje, který podle knižní předlohy režíroval Karel Kachyňa. Čtenář románu hledí na svět očima citlivé dívky, která není ušetřena žádné rány a která přesto na život ani na člověka nezanevře, protože je pro ni vždy doširoka rozevřená náruč velké ženy a malého muže. (Z přebalu knihy)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje. Přihlašte se a napište ho.

Krásná kniha. Poetická. Smutná.
Úplně jsem slyšela z televizního zpracování " na tragickej život já jsem pes ".
Překvapivě to bylo k dobrýmu
Krásná kniha.
Kniha Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje v seznamech
v Mé knihovně | 205x |
druhá světová válka (1939–1945) Brno česká literatura Sudety pohraničí Jesenicko zfilmováno – TV seriál vypráví dítěAutorovy další knížky
2004 | ![]() |
1974 | ![]() |
1975 | ![]() |
1982 | ![]() |
1969 | ![]() |
Moc hezká s citem napsaná lehce smutná, ale zároveň velmi poetická knížka. Takový jímavý pohled na období okupace na Moravě viděný očima dospívající dívenky. Opravdu výborně zachycená celková atmosféra této nelehké doby. Skvělé je i seriálové zpracování Karla Kachyni s nezapomenutelnou roli Heleny Růžičkové.