Malý princ přehled

Malý princ
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245316/bmid_maly-princ-245316.jpg 4 16301 16301

Jediné slovenské vydanie s autorovými ilustráciami oprávnené dedičmi Antoina de Saint-Exupéry. Malým i veľkým čitateľom tohto skvostného dielka ponúkame Malého princa v malom formáte a v takej podobe, v akej ho napísal a nakreslil autor a ako vyšiel ešte za jeho života. Saint-Exupéry svoju knižku s čistým detským pohľadom na svet venoval priateľovi. Veď všetci dospelí boli najprv deťmi. No máloktorý sa na to pamätá.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malý princ. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2199)

Villon
14.06.2024 5 z 5

Malý princ..Kniha, která zasáhne každého člověka, který má srdce tam, kde má být. Na první pohled naivní čtení o hodnotách, které by měly být tak automaticky na tom nejvyšším žebříčku ..o lásce k bližnímu, k věcem a žijícím bytostem. Pro děti těžce pochopitelná, pro dospělého, který už zná ty nejdůležitější hodnoty života však něžně depresivní. Každý člověk, ať už chtěně či nechtěně v životě někomu blízkému ublížil a pocit viny si nese sebou. Kniha je i o odpuštění, o tom, že chybovat je lidské a odpouštět je božské. Malý princ nám ze vzdálené planety donesl spousty dobra, chvíle, kdy se při čtení noříme do svého hlubokého JÁ , život nám svým během ukázal svoji konečnost a my bilancujeme. Nad konečnosti života, nad jeho smutky, ale i nesmírnou něžností a laskou, která nás všechny životem provází. Ať už láskou dětskou, partnerskou či rodičovskou. Každý dostane v životě tu pomyslnou růži ..a je jen a jen na něm, jak s ní naloží.

Talita1
13.06.2024 5 z 5

Malý princ je nežné a krehké dielko, ktoré prináša ponaučenie malým aj veľkým. Oceňujem, že jednotlivé kapitoly nie sú dlhé, napriek tomu sú obsahovo veľmi hutné. Na každej planéte spoznáva princ rôzne situácie a niekedy sa nestačí sám diviť. "Prosím ťa, skroť si ma. Povedala líška. Spoznáme len tie veci, ktoré si skrotíme."


burg
10.06.2024 5 z 5

Výzva 2024 - Kniha autora z žebříčku 50 právě nejčtenějších knih na DK.
Když já vám furt nevím - ta kniha je samozřejmě geniální a považuju jí za tak zásadní dílo, že by člověk jen horko těžko hledal jinou knihu obdobné úrovně. Ale proč se proboha už osmdesát let všichni dozvídají, že se jedná o knihu pro děti? Já jsem jí poprvé přečetl až jako dospělý (a v rámci výzvy letos znovu, po cca deseti letech) a vůbec netuším co bych si z toho jako desetiletý špunt odnesl kromě poučky "od hadů se drž dál".
Vlastně to byla hrozně smutná kniha, ale to se asi dá snadno pochopit vzhledem k době, ve které ji autor psal. Jinak samozřejmě plný počet.

všechny komentáře

Související novinky (9)

Čtenářská výzva 2023 v číslech

02.01.2024


Pověst potížistky, Ve stínu popela a další knižní novinky (13. týden)

26.03.2023


100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (19)

Lidé cestují vlakem, sem a tam a Malý princ říká výhybkáři, se kterým se baví: Nebyli snad spokojeni tam kde byli? Výhybkář: Nikdy nejsme spokojeni tam, kde jsme.


Lidé se natlačí do rychlíků, řekl malý princ, ale potom nevědí, co hledají. A tak se rozčilují a točí se kolem dokola. A pak dodal: Nestojí to za to...


Tady je to mé tajemství, úplně prostinké: Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2020 - Zlatá stuha (Překladová část: Beletrie pro děti (Pikola, 2019))


Kniha Malý princ v seznamech

v Právě čtených170x
v Přečtených27 153x
ve Čtenářské výzvě5 412x
v Doporučených2 514x
v Knihotéce4 906x
v Chystám se číst949x
v Chci si koupit306x
v dalších seznamech153x