Mám jméno přehled

Mám jméno
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538957/bmid_mam-jmeno.jpg 5 6 6

Než se rozhodla odhalit svou identitu, byla pro svou ochranu nazývána jménem Emily Doe: mladá žena, kterou pachatel Brock Turner sexuálně napadl v kampusu Stanfordské univerzity a poté byl odsouzen k pouhým šesti měsícům vězení. Její prohlášení zveřejněné na platformě BuzzFeed zhlédlo během čtyř dnů jedenáct milionů lidí, bylo přeloženo do jiných jazyků, zaznělo na půdě amerického Kongresu a vedlo ke změnám v kalifornském právu a odvolání soudce v případu. Tisícům lidí dodala odvahy také promluvit o jejich vlastní zkušenosti se sexuálním napadením. Nyní, bez skryté identity, se rozhodla sdílet příběh svého traumatu, proměně a síle slov. V jistém slova smyslu to byl jednoduchý případ: pachatel, Brock Turner, sice utekl, ale byli zde očití svědci a zajištěný důkazní materiál. I přesto se musela potýkat s obviňováním, izolací a očerňováním během soudního procesu i po něm. Svým vyprávěním poukazuje na to, jak společnost preferuje ochranu pachatelů a trestní právo zpochybňuje ty nejzranitelnější, a také na odvahu nutnou k překonání utrpení a k prožití plnohodnotného života. Audiokniha MÁM JMÉNO od základu změnila způsob, jakým vnímáme sexuální napadení, stanovuje hranice toho, co je přijatelné, a co už ne, a otevřeně popisuje úskalí léčby a vyrovnávání se s traumatem. Je to také setkání s mimořádnou autorkou, která už dokázala svými slovy proměnit svět. Tento životopis, který v sobě propojuje bolest, vůli k přežití s prvky humoru, dokáže obstát jako moderní literární dílo.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: audiokniha , Audiolibrix
Originální název:

Know My Name, 2019


Interpreti: Barbora Goldmannová
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mám jméno. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (3)

hana1039
21.07.2024 audiokniha 5 z 5

Autorka a zároveň,, oběť,, v jedné osobě, sebrala odvahu a napsala svůj příběh,velice emotivní a silný příběh, kterému soudní systém,, odolával,, několik let... smutné, že násilník byl ,, potrestán,,jen jako, aspoň mi to tak připadalo...

Vendulis
21.06.2024 audiokniha 5 z 5

"You dont know me, but youve been inside me, and thats why were here today."

Tolik emocí, které jsem při čtení tehlé knihy pocítila...jeden z nejlepších memoárů, které jsem kdy četla. A nejen tím tématem, ale i tím, jakým způsobem autorka umí vyjádřít vzpomínky, myšlenky a emoce.


tweed
09.06.2024 audiokniha 5 z 5

Upřímně mě nenapadá člověk, pro kterého by přečtení této knihy nebylo přínosem, takže si ji přečtěte všichni.

Miller vypráví o tom, co prožívala jako oběť znásilnění, často jsem měla flashbacky na to, jak se mluvilo o Ferim ("Člověk by řekl, že takový najde spoustu holek, které o něj budou stát. Namísto toho si ničí život něčím takovým? Nechce se tomu věřit")

Je mi smutno, že i v roce 2024 musíme řešit, jak moc si za co můžou holky a ženy samy, že když projde nový zákon o znásilnění, musíme pak číst vtípky na formuláře o konsentním sexu... podaří se nám vůbec někdy porazit kulturu znásilnění? Doufám, že ano! Ale minimálně v Česku to vidím spíše na vzdálenější budoucnost.

"Říkají nám, že taková napadení jsou častá, ale když se nebudeme vyzývavě oblékat, můžeme snížit pravděpodobnost, že se to stane právě nám. Jenže to problém neodstraní, jen to nasměřuje útočníka k jiné, nic netušící oběti, na níž si vybije násilí"

všechny komentáře

Související novinky (1)

Rebel, Samotářka a další knižní novinky (16. týden)

14.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mám jméno v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených9x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst38x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech2x