Máme holý ruce přehled
Magdaléna Platzová
Československá socialistická republika, rok 1989. Magdaléně je čerstvých 17 let, chodí do 4.B na pražském gymnáziu, touží po lásce, ale ještě víc po tom žít ve svobodné zemi. Bojí se policejních obušků, ale přesto chodí demonstrovat a Václav Havel je jejím hrdinou. Pak přijde Sametová revoluce. “Máme holý ruce” je autentický deník studentky z doby převratu, ale zároveň i historický román, ve kterém jsou popsány události tak, jak se skutečně staly.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Máme holý ruce. Přihlašte se a napište ho.
V době komunismu jsem byla ještě takzvaně na houbách, a tak si to asi úplně nedokážu představit. Neobhajuji a ani nechci obhajovat vládu jedné strany. Ovšem ráda bych řekla, že naše mentalita je taková, že se rádi mácháme v nějaké sebelítosti. Knih o tomto tématu je velká řada a filmů snad ještě více. Pokud bych ale ve čtenářské výzvě z roku 2021 neměla bod - Kniha, která má v názvu část lidského těla - tak bych si ji pravděpodobně nepřečetla a vůbec nic by se nestalo. Knih ve kterých se objevuje dejme tomu pubertální naivita, je na trhu také bezpočet. Ovšem tato se mi nečetla úplně pohodlně, jelikož jsem se do čtení musela vyloženě nutit a to nikdy není dobré znamení.
Rowling, Nesbø, Paolini aneb podzim podle AM
13.09.2019
Kniha Máme holý ruce v seznamech
2022 | Život po Kafkovi |
2019 | Máme holý ruce |
2013 | Anarchista |
2006 | Aaronův skok |
2010 | Toník a jeskyně snů |
Útlý deník mladé Magdaleny, který popisuje historické události na pozadí jejího života. Jako přímá svědkyně popisuje dění jednotlivých demonstrací a všeho okolo, ale i své lásky a starosti. Místy jsem měla úplně husí kůži. Určitě doporučuji skoro jako "povinnou" četbu.