Mámení přehled
Jon Fosse
Baladický nadčasový příběh jednoho z nejpozoruhodnějších autorů současné norské literatury se odehrává v krajině u hanzovního města Bergenu, v dobách, kdy se ještě jmenoval Bjorgvin. Mladí milenci Asle a Alida, sami téměř děti, nemají skoro nic. Jenom dítě, jež se narodí co nevidět, a jeden druhého. Marně hledají místo, kde by složili hlavu, nevyspaní a prokřehlí. Zoufalství je vyhnalo z domova a odsoudilo k nekonečné pouti. A jenom troufalost přerůstající v násilí jim může pomoci. Cestou nezbývá než podvolit se mámení, napolo snovému, napolo bdělému stavu, meznímu stejně jako okamžik, v němž se právě ocitli. Z Asleho a Alidy se neodvratně stávají psanci..... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2009 , Pistorius & OlšanskáOriginální název:
Andvake, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mámení. Přihlašte se a napište ho.
Osud stále číhá, aby nastavil nohu těm, kteří podlehli přílišnému uspokojení. Po stovce knih letos přečtených přijde tohle. Při čtení jsem zíral, jako tele v jaderné elektrárně. Nejčastější slovo, mimo jména hlavních protagonistů, je „řekne“. Pokud tenhle termín v následujících třech dnech někdo kolem mne použije, tak ho asi pošlu – však víte kam. Celé tohle drama by se dalo sepsat do jedné jediné věty. Na další díly si už čas fakt neudělám.
Tohle jsme tedy nějak nepobrala. Určitě zajímavě, netradičně napsaný, o tom žádná, ale bože na mě fakt už moc intelektuálština. Repetice mě štvala už od začátku a po každý jsem si u toho představovala, jak by vypadal tenhle příběh na divadle: nehybní herci, bez emocí, opakující stejná slova, hledící skrze sebe. I obyčejné věty by zněly jako moudro z Bible. No, neoslovila mě ta kniha vůbec, ale jako umělecký experiment, proč ne.
Ocenění knihy (1)
2015 -
Literární cena Severské rady
Kniha Mámení v seznamech
Norsko útěk norská literatura životní problémy zoufalství
2009 | Mámení |
2007 | Melancholie I. |
2007 | Ráno a večer |
2016 | Na sklonku dne |
2015 | Sny Olavovy |
Jednohubka z vybraného norského stolu. Doslova. Umím si představit, že to není kniha pro všechny. Mně se moc líbila a přemýšlím, jestli zoufalý člověk, který využije jediné možné cesty, byť té nejhorší, která se mu nabízí, je odsouzeníhodný. Z lidského pohledu nejspíš ano, protože ublíží dalším lidem, ale pevně doufám, že existuje i nějaký vyšší pohled.
Nevím, jestli budu mít odvahu pustit se do pokračování. Vohovuje mi, že závěr je v zásadě otevřený a s malou jiskrou radosti, byť s hořkým a hrozivým pozadím.