Manikúra pro nebožtíka přehled

Manikúra pro nebožtíka
https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93547/manikura-pro-neboztika-93547.jpg 4 18 18

Darja Doncovová se věnuje žánru, který bývá označován jako "ironická detektivka". Její hrdinové jsou často amatéři, kteří se shodou různých okolností dostanou do bryndy a musí se naučit pátrat na vlastní pěst. Taková je i sedmatřicetiletá Jefrosinja Romanovová z románu Manikúra pro nebožtíka: zhýčkaná dáma v domácnosti, trávící většinu volného času poleháváním na gauči uprostřed luxusně zařízeného bytu… Život ve "zlaté kleci" však končí, když je donucena od svého manžela odejít. Při svém nedobrovolném "útěku" z manželství se zaplete do záležitostí více než temných - dostane se do blízkosti nevybíravých zločineckých praktik, během nichž je nejen unesena její nová přítelkyně, ale i spácháno několik brutálních vražd. Dříve však než Jefrosinja odhalí pozadí celé věci, musí se z hloupé a snobské husičky stát praktická, emancipovaná žena… Příběh, napsaný vtipným a svižným stylem, čtenáře upoutá nejen svou kriminální zápletkou, ale i realistickým pohledem na život v současné Moskvě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub

Manikjur dlja pokojnika, 2004

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Manikúra pro nebožtíka. Přihlašte se a napište ho.

DodyF
19.11.2023 3 z 5

Kniha psaná s velkou nadsázkou. Příběh je vtipný a dobře vystavěný. Čte se lehce. Trochu mě rozčilovaly zdrobněliny v textu.

jaroiva
10.09.2020 3 z 5

Sáhla jsem po knize na doporučení, že je to podobné jako Zpráva od nebožtíka. A skutečně je to trochu stylově podobné.
Místy vtipné, celkem mě to pobavilo. Jen jsem myslela podle stylu, že je to starší a pak mě překvapily nějaké zmiňované skutečnosti, a zjistila jsem, že je to napsané až po r. 2000. Tipovala bych stylem tak o 50 let dřív, rozhodně bych řekla, že starší než Zpráva od nebožtíka a ta je někdy ze 70. let.
Hlavní hrdinka se dostává do podobně praštěných situací, ale je - alespoň na začátku hodně naivní, narozdíl od hlavní hrdinky od Joanny Chmielewské.
Ráda si přečtu nějakou další "ironickou detektivku", jestli najdu.

vikaa
04.08.2019 4 z 5

Kniha mě svým stylem připomněla kdysi oblíbenou knihu Zpráva od nebožtíka. Nejedná se ani tak o detektivku, jako spíše o humoristický román s detektivní zápletkou. Opravdu jsem se pobavila a jako bonus autorka do knihy nenásilně vložila několik jednoduchých receptů pro "začátečníky". Knihu jsem četla již podruhé a opět nezklamala. Škoda, že není přeloženo do češtiny více knih od této autorky.

Kniha Manikúra pro nebožtíka v seznamech

Autorovy knížky

Darja Doncova (p)