Mariina závěť přehled
Colm Tóibín
Mariin příběh, jak jej nevypráví Bible: Dlouhé roky po Kristově smrti na kříži nechce Ježíšova matka o svatosti svého syna nic slyšet. Vůči jeho zázrakům je skeptická a bolest z jeho ztráty dosud nepřekonala. Pak se rozhodne vyprávět svou vlastní verzi o Kristově utrpení – o svém osobním smutku, scházející zbožnosti a svérázu. Je to příběh ženy, která nechce chápat, proč se od ní syn odvrátil, a která nevěří v křesťanského Boha. Skrze její oči otevírá Tóibín zcela nový pohled na křesťanství a vytváří netušeně lidský portrét Marie coby ikony.... celý text
Literatura světová Novely Náboženství
Vydáno: 2015 , Mladá frontaOriginální název:
The Testament of Mary, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mariina závěť. Přihlašte se a napište ho.
Upřímné vyprávění obyčejné, nevzdělané ženy, která sice vidí, jak se její dítě řítí do záhuby, ale nemůže s tím vůbec nic dělat. Ve smrti nevidí žádnou vznešenost ani spasení, jenom utrpení a bolest.
Knížka tenká, ale velmi hutná. Autor se snažil vyjádřit hluboké emoce. Věřím, že se někomu může obtížně číst. Taky si myslím, že člověk už musí mít něco "odžito", aby ho taková kniha oslovila.
Strašně špatně se mi to četlo, bylo to nesmírně depresivní, bolestivé, některé popisy ve mně vyvolávaly vysloveně nepříjemné pocity. Co jiného ale čekat od příběhu nejslavnější matky světa. Bezpochyby dobře napsaná kniha, jen už bych si ji znovu nevybrala.
Připravované knižní novinky (30. 3. - 5. 4.)
29.03.2015
Kniha Mariina závěť v seznamech
v Mé knihovně | 50x |
Pokusme se na chvilku oprostit od biblického pojímání Ježíše jako spasitele lidstva. Nazírejme na něj očima matky, která nevěří v jeho božský původ, přesto jej však oddaně miluje a trpí spolu s ním, když je ponížen a ukřižován. Dostaneme nádherný příběh plný lásky, ale i utrpení. Monolog Marie vyznívá velmi lidsky a opravdivě.
Smekám před autorovou invencí, originalitou a literárními kvalitami, které v této novele prokázal. Styl a jazyk, jakým byla kniha napsána, zvýrazňují její podmanivost.