Marťan přehled
Andy Weir
Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení… Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a ve všech zemích, kde vychází, sklízí nadšený ohlas. Zaujal i filmové tvůrce, režisér Ridley Scott točí adaptaci s Mattem Damonem v hlavní roli.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2015 , Knižní klubOriginální název:
The Martian, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Marťan. Přihlašte se a napište ho.
Super kniha o přežívání na Marsu. Po zhlédnutí filmu musím říct, že kniha je určitě lepší - film nevysvětlí dostatečně, proč se stalo to či ono a navíc vynechá několik poměrně důležitých pasáží. Vlastně mi ani nepřišel tak napínavý. Není ovšem špatný, sci-fi filmy jsou vždy působivé a navodí tu správnou atmosféru.
V knize máte vedle sebe chemii, vesmír, napětí, humor, lidskost. Nemusí to asi být na první dobrou kombinace pro každého, ale skutečností je, že zde je to fakt dobrá kombinace.
Skvěle napsané sci-fi, neskutečně mě bavilo, o kolik více popisů a detailů je v knize v porovnání s filmem (byť obě adaptace jsou na 5*). Poslechnuto jako audiokniha. Posledních 40 minut jsme si museli sednout a doposlouchat, jak to bylo napínavé.
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
Knižní novinky (17. týden)
21.04.2019
Knižní novinky (49. týden)
03.12.2018
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Pokud člen posádky zemře na Marsu, zůstává na Marsu. Když mrtvolu necháte na místě, sníží se zatížení MAV pro zpáteční cestu. (MAV je kosmická loď)“
„Moje zadnice se na přežití podílí stejně jako můj mozek.“
Ocenění knihy (4)
2014 -
Goodreads Choice Awards
(Best Science Fiction)
2014 -
Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu
(Kniha roku)
Kniha Marťan v seznamech
v Přečtených | 5 793x |
ve Čtenářské výzvě | 1 254x |
v Knihotéce | 1 383x |
v Chystám se číst | 1 166x |
deníky humor boj o přežití zfilmováno trosečníci Mars (planeta) hard sci-fi optimismus kosmonauti, astronauti NASA
Skrýt reklamy
Nečtu sci-fi....nikdy
Ale mám dvě výjimky...Sen o Gliwicich a druhá je Marťan....naprosto úžasná kniha o obyčejných lidských potřebách....
Děkuji p. Weir