Měděná Venuše přehled

Měděná Venuše
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551782/bmid_medena-venuse.jpg 4 68 68

Marcus Didius Falco série

V roce 71 není ve starověkém Římě nikdo svatý. Alespoň to si myslí Marcus Didius Falco, soukromý detektiv. Hnusí se mu, že musí sdílet vězeňskou celu s hlodavcem, i když být vykoupen starou matkou je skoro stejně potupné. Jeho urozená milá Helena Justina se stále nemůže rozhodnout, zda o něho stojí nebo ne. V naději na lepší život nebo alespoň lepší byt přijímá Marcus Didius novou zakázku od zbohatlické rodiny propuštěnců, kteří se cítí být ohroženi mazanou lovkyní bohatých mužů, rusovláskou Severinou Zoticou, která nosí jednoduchou měděnou pečeť se znakem Venuše. Než se mu ale podaří zjistit o Zotice nějaké kompromitující materiály, dojde k vraždě jednoho z klientů. Falco odhalí, že v pozadí je soupeření dvou bezohledných majitelů realit, kteří používají nevybíravé prostředky, aby rozšířili své panství. Při vyšetřování se Falco poprvé setkává s Thalií, exotickou tanečnicí s hady a organizátorkou zábavy pro boháče.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: audiokniha , Tympanum

Venus in Copper, 1991

Interpreti: Martina Hudečková

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Měděná Venuše. Přihlašte se a napište ho.

Lastodont
30.03.2023 3 z 5

Přečetl jsem to, ale nejsem z toho vodvázanej. Chování a dialogy postav mi do starověkého Říma moc nesedí, to je spíš chování lidí z 20. století.
Také mi poněkud vadil jazyk, akorát nevím, zda to je vina autorky, nebo překladatelky, ale do starověkého Říma prostě nepatří slovo "nazdar" (české obrozenecké, vzniklo v dubnu 1851), "detektiv" (pochází z angličtiny, ale kde byla angličtina a její jazykový vliv půl století po začátku nového letopočtu? to už se mi více líbilo slovo "pátrač", které v knížce také padlo) či dokonce "genocida" (to slovo vymyslel až po druhé světové válce Raphael [Rafał] Lemkin).
Těch "vztahových záležitostí" tam bylo na můj vkus trošku moc, ale to už je věc osobních preferencí.
Také mi to nepřijde jako nějak přehnaně komické - to John Maddox Roberts, který také píše detektivky ze starověkého Říma, je vtipnější a zároveň je jeho popis římských reálií tak nějak uvěřitelnější.
Po výše uvedené drtivé kritice však musím přiznat, že se to dalo číst, nechtělo se mi knížku odkládat, případ je trošku zamotaný, takže je člověk zvědavý, jak se to vlastně všechno seběhlo.
Takže suma sumárum: neodrazuji.

Česneksmedem
28.03.2023 5 z 5

Jak již napovídá název série, hlavní hrdina se jmenuje Falco. Pop-music se ale zrovna moc nevěnuje, zato se pokouší být detektivem. Není to ale žádný James Bond, takže dost často dostane na budku. Třetí díl jsem četl jako první, ale ničemu to nevadilo. Docela jsem se pobavil.

Barbara182
14.12.2020 3 z 5

Ve třetím pokračování Falco řeší soukromý případ (líbilo se mi, že pro změnu nevyšetřoval nic pro palác :-), podobně vtipné a zapeklité jako předchozí knihy, nechyběla Helena Justina, takže se to dobře četlo a určitě se pustím i do dalšího dílu :-)

Kniha Měděná Venuše v seznamech