Mediální krysy aneb jak novináři manipulují přehled
Ľubomír Huďo
Zkušený slovenský novinář s dlouholetou praxí ve veřejnoprávním rozhlase i televizi odešel ze světa mainstreamových médií, neboť odmítal dál snášet cenzuru, jíž v nich byl kvůli svým názorům vystavován. Dnes působí na alternativní mediální scéně a píše knihy o vztahu politiky, společnosti a médií. Po publikacích Presstitúti verzus konspirátori (2014), a Držte hubu a krok! (2015) jsou Mediální krysy třetím titulem, který se kriticky staví k všudypřítomnému pokrytectví a šíření politicky motivovaných bludů a lží v tzv. tradičních sdělovacích prostředcích. Odhaluje zákulisní vazby jednotlivých novinářů na (často nadnárodní) politické a ekonomické zájmy, které šířením dezinformací v mediálním prostoru posilují své mocenské postavení. Jak píše sám autor, tato média „přesvědčují širokou veřejnost o otevřené společnosti rozmanitých myšlenkových proudů, a přitom jejich hlavním cílem je deformovat mysl a rozum lidí, občanů, voličů, celých národů, aby kráčeli tak jako krysy za muzikantem z města Hammeln - nejprve do otroctví provázeného ztrátou identity, historických kořenů a tradicí předchozích generací, a nakonec i na jistou smrt. Ve jménu koho a čeho? O tom se vedou informační války mezi oficiální propagandou, alternativními médii, samozvanými mesiáši, dosazenými politicko-mediálními elitami, a stoupenci svobodné vůle, nespoutaného ducha, odůvodněné rebelie a důstojného života.“ Zkušeností a odvahou nazývat věci pravými jmény může být Huďo aktuální inspirací i pro naše poměry. Nepochybně si najde nejen čtenáře, kteří alternativní média sledují.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mediální krysy aneb jak novináři manipulují. Přihlašte se a napište ho.
Úchvatná žumpa. Autor jakožto zastánce Velké Konspirace Všech Médií vrství na jednu hromadu myšlenky, názory a domnělé důkazy vycházející převážně z toho, co si přečetl někde na internetu, takže to celé nemá hlavu ani patu. Přiznávám, knihu jsem odložila už po 120 stranách - do té doby mi to přišlo jako zajímavý náhled do cizího myšlení, ale nedostatek logiky, důkazů a podložení výzkumy mě nakonec udolal. Zdá se, že autor nikdy neslyšel o tom, že část hybridní války je vedena tak, že je čtenář přehlcován polopravdami nebo naprostými smyšlenkami, aby byl natolik zahlcen, aby přestal mít zájem vyhodnocovat, co je věrohodné a co ne; a tak bojuje za to, aby se tiskly i zcela alternativní názory, protože jinak jde o cenzuru.
Myslím, že na vhodný odstavec jako ukázku textu jsem padla nedávno před odložením knihy: "Na jedné straně Velký Manipulátor a Velký Bratr, nikým nezvolené a zákulisně fungující složky a struktury v rámci mediální a politicko-finanční scény, využívají sociální sítě ve svůj prospěch a na druhé straně je označují za nebezpečný zdroj fake news a dezinformací, které však samy produkují skrze vlastní kanály plné mediálních krys." (s. 101, Česká citadela 2019)
Takže ano, máme tu konspiraci, která očividně sdružuje a manipuluje všemi mainstreamovými médii; máme tu urážku novinářů; a máme tu pravdu šokující asi tak, jako kdyby napsal, že novináři sice odsuzují některé cizí texty, ale sami texty produkují, protože u něj zcela nedošlo k pochopení, že sociální sítě jsou prostor a médium stejné jako noviny nebo rozhlas a že nelze obecně hodnotit kvalitu čehokoliv, co je tam publikované, protože vždy záleží na zdroji.
A tímhle způsobem je psaná celá knížka.
Od této knihy jsem očekával rozhodně víc. To minimum zajímavých informací, které kniha obsahuje, se dá napsat s malou nadsázkou do jednoho trochu delšího článku na webu. Popis toho, že mainstreamová media manipulují s lidmi a jejich názory, je jinde popsán lépe a zajímavěji. Celá kniha je taková neuspořádaná, nepřehledná. Nakonec mě ovládl pocit, že autor se bál, aby kniha vůbec vyšla a tak tam uváděl jen málo konkrétních informací.
Kniha Mediální krysy aneb jak novináři manipulují v seznamech
masmédia (tisk, rozhlas, TV, internet) pokrytectví propaganda manipulace (psychologie) žurnalistika lhaní, lži dezinformace kritické myšlení manipulátoři cenzura
2015 | Držte hubu a krok! |
2013 | Zamatovo nežná tyrania |
2018 | Mediálne krysy |
2014 | Presstitúti verzus konšpirátori |
2017 | Európa v islamskej rakve |
Opakovala bych se po ostatních, ta dštěná zášť ke všemu, co autor nazývá “mainstream”, mi dost vadila, musela jsem se nutit to dočíst... Přidám ještě odfláknutou korektorskou práci: pravopisné chyby, překlepy, a to zajímavě rozmístěné - na dvoustránce tři, pak dvacet stran v pořádku... Asi to toho korektura bavilo tak, jako to bavilo mě.:)