Melancholický dekameron přehled
Anton Pavlovič Čechov
Výbor z povídek A. P. Čechova. Uspořádal a doslov napsal Emanuel Frynta. Ilustroval Stanislav Kolíbal.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Melancholický dekameron. Přihlašte se a napište ho.
Povídky o strastech a strázních mají blíž k realitě života než ty s happy endem. Naštěstí probleskující ironie trochu chrání před upadnutím do trudnomyslnosti.
Čechov, jak ho neznáme, je tam odromantizování milostného citu / vztahu, tedy erotika na ruský způsob.
Ovšem jen trochu, takže je to celé spíše neveselé a těžkomyslné čtení o tom, jak to mají v Rusko těžké.
Kniha Melancholický dekameron v seznamech
v Mé knihovně | 28x |
1976 | O lásce |
1933 | Pavilon číslo 6 |
2008 | Povídky (6 povídek) |
1962 | Okamžiky |
2002 | Ivanov |
To se tak probírám knihovnou, občas (často), narazím na knihu, kterou jsem zatím nečetla, a tentokrát mě zaujal klasik ruské literatury A. P. Čechov, kterého jsem dřív měla docela ráda. Začetla jsem se a ejhle, kniha povídek o vztazích mezi muži a ženami, spíš pesimistického rázu, mě docela zaujala. Navíc krásně popisný jazyk mistra. A zajímavé, skutečně "melancholické" černobílé ilustrace Stanislava Kolíbala. A jako bonus si ji mohu jako letošní první zařadit do čtenářské výzvy 2025, protože to moje vydání z roku 1976 (Lidové nakladatelství) má krásně fialovou obálku.