Mengeleho dievča – Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory (2016) | Databáze knih

Mengeleho dievča – Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory přehled

https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311508/bmid_mengeleho-dievca-skutocny-pribeh-sl-ldI-311508.jpg 5 2674 2674

„Každý večer, keď myslím na svojich drahých, ktorí už nežijú, si hovorím: Ako si to mohla prežiť? Sama neviem. Bolo to naozaj iba o šťastí a náhode.“ To sú slová Violy Fischerovej, ženy, ktorá prežila Mengeleho pokusy, štyri koncentračné tábory a nakoniec nacistom utiekla. Tá hrozná doba stvorila množstvo príbehov. Príbehov o odvahe, statočnosti, láskavosti a obetovaní sa, ale aj o zlobe, podlosti a obludnom ponižovaní iných ľudských bytostí. Príbeh Violy Fischerovej je však výnimočný. Ona totiž okrem toho, že prežila peklo táborov smrti a našla v sebe silu na riskantný útek, dokázala ešte niečo. Vďaka nej chytili brutálnu dozorkyňu z Birkenau. Po vojne sa náhodou stretla so svojou veľkou láskou. Mužom, o ktorom roky nevedela, či ešte žije. Ale nakoniec sa vydala za niekoho iného. Rytiera. Skutočného novodobého rytiera, ktorý získal toto vyznamenanie od francúzskeho prezidenta za statočnosť v boji na strane Spojencov. Viola Fischerová po rokoch zverila svoje spomienky reportérke Veronike Homolovej Tóthovej. Táto kniha zaznamenáva jej osud i osudy iných ľudí, ktoré by nemali upadnúť do zabudnutia.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mengeleho dievča – Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory. Přihlašte se a napište ho.

Wladimirski
15.02.2025 5 z 5

Velice silný příběh, bohužel skutečný. Obdivuji autorku, s jakým nadhledem popisuje skutečné hrůzy, které němci páchali v době druhé světové války a holocaustu, hrůzy, které sama prožila. Je třeba si tyto události neustále připomínat, jednak abychom si uvědomili, jak dobře se nyní máme a druhak abychom věděli, že to není samozřejmé a zabránili opakování podobného. Občas jsem si musel dát pauzu, abych "prodýchal", jakým utrpením lidé procházeli, tak moc zlé to bylo. Doporučuji!

Tomk0
08.02.2025 5 z 5

Opravdu silné kafe.
Bezpochyby jedna z nejsilnějších a nejsurovějších knih, které jsem o Holocaustu četl. Poslední měsíce jsem se věnoval několika svědectvím přeživších, ale právě tato kniha na mě zapůsobila nejhlouběji. Často jsem musel odvrátit zrak, potlačovat slzy a přerušovat čtení, protože některé pasáže byly téměř nesnesitelné.

Nejde jen o hlavní příběh, ale i o množství krutých vedlejších osudů, které kniha popisuje. Přestože se při čtení cítíme otřeseni, nikdy plně nepochopíme, co si tito lidé museli vytrpět. A právě to vystihuje i citace z knihy, která mi utkvěla v paměti:

“Cizímu se ty hrůzy často říkají lehčej než blízkým, protože je by ranili. Ti cizí se jen leknou, otřesou odporem, možná budou pár dní hůř spát a víc objímat své děti, ale nakonec to po nich i tak sklouzne. Zůstane to v nich jako informace, ale ne jako pocit.

Tahle kniha není jen svědectvím, je připomínkou toho, že některé věci bychom nikdy neměli nechat zapadnout v čase.
95%

Srni
27.01.2025 5 z 5

Nevím jak knihu okomentovat, dlouze jsem přemýšlela, co k ní napsat, protože jak může člověk hodnotit knihu o tak krutých osudech? Moc mě zasáhla, musela jsem si dávat ve čtení pauzu a i po dlouhé době ve mě příběh paní Violy a jejích blízkých rezonuje.

Knihománie odstartovala...

27.10.2017

64 knižních novinek (9. - 23. října)

09.10.2017

Kdybys na té cestě, která Tě čeká, našla někoho, kdo Tě bude umět ochránit lépe než já, kdo Tě bude umět rozesmát a dá Ti pocítit, že jsi jediná žena na světě, pochopím to

Cizímu se ty hrůzy často říkají lehčeji než blízkým. Protože by je ranily. Ti cizí se jen leknou, otřesou odporem, možná budou pár dní hůř spát a víc objímat své děti, ale nakonec to po nich i tak sklouzne. Zůstane to v nich jako informace, ale ne jako pocit. Ale milovaným by to rozežíralo duši. A to jsme nechtěli.

Kniha Mengeleho dievča – Skutočný príbeh Slovenky, ktorá prežila štyri koncentračné tábory v seznamech

v Přečtených3 940x
ve Čtenářské výzvě1 206x