Mengeleho zoo přehled
Gert Nygårdshaug
Ekothriller. Kniha, která vyšla příliš brzy – ještě dřív, než ve světě nastal fenomén severského thrilleru a krimi. Stala se nejprodávanější norskou knihou a od roku 1989 v Norsku vyšla již asi dvacetkrát. Nyní si razí cestu do světa a připravuje se TV seriál. „Na mnoha místech Ildebrandiny mapy byly zakreslené velké červené plochy. To byly projekty přehrad, které schválila Světová banka a které měly zaplavit obrovské části džungle. Mapa jich obsahovala celých sto patnáct. Dohromady pokrývaly plochu o velikosti Evropy. Srdce Amazonie. Tep Země. Indiáni, rostliny a zvířata. Všechno se mělo zlikvidovat, vyhladit, navždycky vymazat z povrchu zemského.“ Malý Mino žije se svou rodinou v deštném pralese. Jeho otec jim zajišťuje obživu lovem vzácných a krásných motýlů. Jenže kapitalistický svět se hrozivě blíží, dochází ke kácení lesů a likvidaci původního obyvatelstva. Jednoho dne teror zasáhne i Minovu vesnici a Mino zůstane sám. Cítí silnou nenávist a touhu po pomstě, které jej neopustí, ani když jej cesty zavedou do dalších zemí. Zanedlouho se teror obrací proti bezohledným spekulantům devastujícím životní prostředí.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2018 , PráhOriginální název:
Mengele Zoo, 1989
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mengeleho zoo. Přihlašte se a napište ho.
...aneb tisíc důvodů, proč se stát teroristou. Já nevím. Naše planeta má (s námi) potíže, řešit zrovna tímhle autorem předloženým způsobem je s největší pravděpodobností nelze. A to mám na mysli i ne tuto zrovna povedenou fikci. Vždyť je to celé víceméně o tom, proč se z latinskoamerického hošíka stal vraždící maniak (byť jsou jeho cíle v podstatě jen morální, ať už to i mně zní sebedivněji) a pak jen dlouhý seznam toho, koho on a jeho fakce zavraždili. Nic jiného jsem od p. Nygardshauga nečetl, ale skoro bych dal ruku do ohně za to, aby se vrátil zpátky k detektivkám. To jde seveřanům přece tak dobře. 3,5/10
Uf,tedy upřímně..měl jsem co dělat,abych knihu neodložil.Sice jsem přihlédl k tomu,že je to kniha staršího data (1994,u nás až v roce 2018) ale i přesto mi to přišlo celé zdlouhavé, naivní, nereálné, nedomyšlené a zatraceně levičácké.I když je toto nadčasové téma,a ano, lidé si pod sebou řezají větev,dalo se z tohoto tématu vytěžit mnohem více.Pro mě jasné zklamání,dvě hvězdy dávám za první dvě kapitoly, které jsou jako jediné
z knihy výborné.
Pláňata, Nespoutaná Aljaška a další knižní novinky (40. týden)
01.10.2023
Kniha Mengeleho zoo v seznamech
Knihu som nakoniec stihol dočítať pred odjazdom za povinnosťami. Kniha je detsky naivná, až rozprávková. Niekedy extrémna a môže viesť k poblúdeniu už tak stratených duší. Úsmevné mi pripadalo presné vyčíslenie niektorých javov. Ironické mi pripadalo zachraňovanie prírody a zároveň zabíjanie motýľov kvôli zbierke. Cítil som, že kniha nie je tým čo čítam štandardne, neviem či je to autorovou generáciou alebo autorom, no kniha mi úplne nesadla. Aj tak som ju však prečítal s nadšením a záujmom. Možno som mal to pekné povedať na začiatku, no nechal som si to na koniec. Knihu som dostal ako dar od osoby, o ktorej som mal pôvodne dosť odlišnú mienku, hlavne na jej zmýšľanie a pohľady na svet. Po dočítaní knihy si kladiem otázku čo z knihy ju tak očarilo (či myšlienky alebo príbeh) a prečo som sa tak závratne zmýlil v odhade jej osoby. Ďakujem darcovi za príjemnú knižku, no hlavne za to, že mi ukázala, že súdiť knihu podľa obalu by sme nemali za žiadnych okolností. Ďakujem Saška, ako človek si ma prekvapila.