Meno ruže přehled

Meno ruže
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29075/bmid_meno-ruze-et4-29075.jpg 4 3970 3970

,,Písať som začal v marci 1978 a cítil som sa ako otrávený mních,"" odpovedal Umberto Eco na otázku, ako vznikla myšlienka napísať Meno ruže. Román mal pôvodne úplne inú podobu. Najskôr sa Eco pohrával s napísaním moderného detektívneho príbehu Vražda v opátstve, ale jeho záujem o stredovek bol silnejší a prinútil ho zasadiť dej do tejto doby. Román vyšiel po prvýkrát v roku 1980 a dodnes sa ho predalo 10 miliónov kusov. Po svetovom úspechu si knihu nemohli nevšimnúť ani mocní z filmového sveta, a tak francúzsky režisér J. J. Annaud začal pracovať na filmovom prepise, od ktorého sa Eco dištancoval, keď sa vyjadril: ,, To je dielo J. J. Annauda. Moje nie.""... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

Il nome della rosa, 1980

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meno ruže. Přihlašte se a napište ho.

Mušketyrpepa
dnes 5 z 5

Tak to už je taky klasika

1Klárka1
14.03.2025 5 z 5

Eco sa nebojí experimentovať s jazykovými prostriedkami. Jeho písanie je presné a precízne, ale zároveň plné obrazov a symbolov, ktoré nútia čitateľa zamyslieť sa nad hlbokými otázkami. Každé slovo má svoj význam a každý detail sa javí ako dôležitý, čo ma nútilo čítať s pozornosťou a zamýšľať nad kontextom. V románe sa nachádza množstvo odkazov na filozofické a teologické koncepcie, ktoré mi otvorili nové perspektívy a podnietili moju zvedavosť.

Postmoderný aspekt „Mena ruže“ je evidentný nielen v jeho konštrukcii, ale aj v tematizovaní poznania a interpretácie reality. Eco majstrovsky manipuluje s naratívom, pričom sa hrá s historickými faktami a literárnymi konvenciami. Týmto spôsobom sa román stáva akýmsi labyrintom, v ktorom sa čitateľ musí orientovať a hľadať vlastné pravdy. Je to výnimočne osviežujúci prístup.

Sémantické vrstvy a sémiotické odkazy, ktoré Eco do svojho diela zakomponoval, sú pre mňa osobitne fascinujúce. Ako expert na sémiotiku majstrovsky vytvára znaky a symboly, ktoré prenikajú do hlbokých psychologických a kultúrnych rovín.

Celkovo „Meno ruže“ nie je len historickým románom, ale aj filozofickým, literárnym a sémiotickým dielom, ktoré vyžaduje od čitateľa aktivitu a zamyslenie. Eco ma presvedčil, že literatúra má moc nielen zabávať, ale aj provokovať a vyzývať na introspekciu. Tento román sa pre mňa stal nielen literárnym zážitkom, ale aj výnimočnou cestou do hĺbok myslenia a poznania. Odporúčam ho každému.

PS: Po prečítaní románu som dostala druhý dych na oprášenie stredoškolnej latinčiny :D
PS 2: KU KNIHE SA URČITE VRÁTIM :D

Forsaken
13.02.2025 5 z 5

No, jak vidno na tomto příkladu, detektivka nemusí být jen oddechovou literaturou, u níž se člověk pobaví a možná si i trochu procvičí dedukci. Umberto Ecco totiž ve svém titulu zkombinoval historickou detektivku s teologicko-filosofickými tématy a vytvořil tak leccos, ale určitě ne oddechovou literaturu. Jde o náročnou knihu, která se nečte úplně snadno, ale přesto ji považuji za skvělou záležitost. A jasně, film jsem kdysi dávno viděl jako první, ale kniha je pro mě mnohem lepší.

Umberto Eco přepsal Jméno růže

05.03.2014

Knižní novinky (3. - 9. 3.)

01.03.2014

„Je-li pravý nepřítel příliš silný, je třeba najít si slabšího.“

„Kolik myslí zkažených, jako je tvoje, by však z této knihy vytěžilo extrémní závěr, že ve smíchu spočívá dokonalost člověka! Smích zbaví na chvíli sedláka strachu. Zákon však nabývá platnosti pomocí strachu, jehož pravé jméno je bohabojnost.“

Ocenění knihy (1)

1981 - Premio Strega

Kniha Meno ruže v seznamech

v Přečtených6 020x
v Mé knihovně1 732x
v Chystám se číst1 453x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)