Meno ruže přehled

Meno ruže
https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83078/bmid_meno-ruze-L1E-83078.jpg 4 3914 3914

Kto nevidel film Meno ruže, má možnosť vytvoriť si vlastnú predstavu stredovekého kláštora, kde je zlo prítomné úmerne k dobe plnej absurdností, pre nás nepochopiteľných.

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

Il nome della rosa, 1980

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Meno ruže. Přihlašte se a napište ho.

Janzta
30.12.2024 4.5 z 5

Když jsem začal číst, bál jsem se, že si tolik jmen, postav, situací a komplikovaných výkladů nezapamatuju. Musím ale říct, že jsem si knihu užil od začátku do konce, jako bych seděl v kině a díval se na velkofilm. I když někdy pochybujete, zda se události mohly vůbec odehrát tak, jak jsou vyprávěny, vtip je v tom, že je to zatraceně dobře napsaná kniha, skvěle kompozičně vyladěná, historicky podložená a promyšlená do nejmenších detailů. Není snad nic, co by v té podivuhodné změti dějových linek, úvah, latinských citátů a biblických odkazů nesedělo. A kdyby se přece jen něco našlo, pamatujme, že jde o sepsání událostí, v nichž si většina postav pohrává s pravdou a které si vybavuje jeden mnich na sklonku svého života… Takže nechybí ani pojistka v podobě licence autora, který moc dobře ví, co čtenář chce a jak to udělat, aby si jeho příběh i po letech pamatoval…

Yarwen
18.12.2024 3.5 z 5

Po velkém zklamání z více než špatného Foucoltova kyvadla jsem přistupoval k další beletrii, kterou Eco napsal, s despektem. Ale recenze vypadaly pozitivní, film se mi líbil, čtenářská výzva vyžadovala knihu s knihovníkem, tak jsem se do Jména růže pustil, a nelituji - autor vystavěl výborný detektivní příběh z doby, na kterou si lecjaký módní pseudo spisovatel netroufne; náboženské rozpravy byly sice nudné, ale měly za sebou slušnou erudici a daly se skousnout, neřknu-li i vedly k zamyšlení.
Nicméně o co jde především, je děj - ten je krapet odlišný od filmu a je škoda, že jsem se připravil o kvalitní zápletku, která je zřejmá z filmového zpracování - nicméně příběh je krásný, přísně logický a hodný toho, aby si ho čtenář vychutnal. Leckteří autoři detektivního žánru by si z této knihy mohli vzít příklad, ale neudělají to, protože na tohle se nevzmůžou.
Poznámka nakonec: tolik pravopisných chyb a překlepů, které dalo do tisku vydavatelství Český klub, je naprosto ostudné.

martianekk
04.12.2024 4.5 z 5

Kniha Jméno růže je nejslavnějším románem italského filosofa a romanopisce Umberta Eca. Sean Connery ve filmu je také skvělý. Jméno růže je sázka na jistotu.

Umberto Eco přepsal Jméno růže

05.03.2014

Knižní novinky (3. - 9. 3.)

01.03.2014

„Je-li pravý nepřítel příliš silný, je třeba najít si slabšího.“

„Kolik myslí zkažených, jako je tvoje, by však z této knihy vytěžilo extrémní závěr, že ve smíchu spočívá dokonalost člověka! Smích zbaví na chvíli sedláka strachu. Zákon však nabývá platnosti pomocí strachu, jehož pravé jméno je bohabojnost.“

Ocenění knihy (1)

1981 - Premio Strega