Měsíční močál přehled

Měsíční močál
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489488/bmid_mesicni-mocal-tLu-489488.jpg 4 472 472

Temná imaginace, hrůzné sny a vize ve druhém svazku Sebraných spisů H. P. Lovecrafta V druhém svazku Lovecraftových sebraných spisů sledujeme pozoruhodný vývoj génia fantastické literatury. Lovecraft pro sebe objevuje kouzlo zapomenutých měst, očarovaných pradávným kouzlem, kouzlo zaniklých civilizací stihnutých kletbou bohů starších než svět. Zároveň autor kolem čtenáře stále jemněji osnuje síť strachu ve skvělých povídkách, jako např. Hudba Ericha Zanna, Ohař, Krysy ve zdech, Nepojmenovatelné aj. Z četby starší viktoriánské literatury pak čerpá témata pro slavné horory Uvězněn s faraony, Prokletý dům či Děs redhookské čtvrti. Knihu opět doprovázejí jedinečně ilustrace Františka Štorma a poznámky ozřejmující Lovecraftův literární vývoj a zdroje inspirace.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Měsíční močál. Přihlašte se a napište ho.

Nyctophile
29.01.2025 3 z 5

Absolútne ignorujem hororový žáner, avšak v rámci všeobecného prehľadu som prečítal kompletné životné dielo Lovecrafta. V podstate sa k autorovi nedá nepociťovať určitá sympatia (kto by nemiloval spisovateľa, ktorý svojho kocúra pomenoval Negrík). Mnohé z poviedok svojou úpornou snahou o vylúdenie pocitu stiesnenosti a strachu vylúdia skôr úsmev na tvári. No proste sú vo výsledku extrémne monotónne, márne, až trápne. To sa hlavne týka hyperdimenzionálnych, vesmírnych božstiev z prapočiatku času s ich elaborovanými menami a vlastnosťami. Naopak úplne najlepšiu poviedku Lovecrafta som našiel práve v tomto zväzku a jedná sa o záverečnú „V krypte". V jednoduchosti je proste krása. A toľko zatracovaná „Sladká Ermengarda" je v tesnom závese, je to osviežujúce a vybočuje to zo stereotypu. Celkovo ale nielen túto knihu, ale aj celoživotné autorovo dielo hodnotím ako lepší priemer. A dodávam, že keby Lovecraft žil dnes, volil by jednoznačne Donalda Trumpa!

callahanh
14.01.2025 4 z 5

Na druhé části povídkové antologie H. P. Lovecrafta je už znát, že se na začátku dvacátých let vyprofiloval a věděl, co chce psát a jak to chce psát. První třetina knihy je ještě trochu rozpačitá, protože v ní jsou krátké eseje a příběhy, které mnohdy působí nedokončeně a jako by bez pointy, postupně se ale délka prodlužuje, což je většinou jen ku prospěchu věci, protože autor má prostor na vytváření naprosto unikátní temné atmosféry, z níž je cítit nebezpečí, které ale nepřichází z našeho světa, nýbrž ze světů někde daleko od nás. Všechny povídky jsou tedy znepokojivé a je v nich jasné, že hrdinové neskončí moc dobře. Problémem nicméně může být, že s blížícím se koncem jsou jednotlivé příspěvky trochu zaměnitelné a variací na totéž téma, což není nutně špatně, protože jsou pořád působivé, nicméně po pár dnech od přečtení čtenáři splývají a těžko se mezi nimi rozlišuje. Asi jedinou výjimkou v celé knize je Sladká Emengarda, která působí jak od jiného autora, protože je odlehčená, satirická a je v ní nevtíravý a příjemný humor, který je vskutku jako zjevení. Měsíční močál nicméně pro neznalé už podává nějaký vzorek o tom, jakou autorskou cestou se Lovecraft bude vydávat a zatím jen nesměle naznačuje jeho posedlost kulty všeho druhu a už pomalinku odhaluje jeho opus magnum - Cthulhu a Necronomicon. 75 %

Adam84
30.11.2024 3.5 z 5

Další dávka Lovecraftových spisů, jež postupně, povídku za povídkou odhaluje univerzum autorovy říše strachu, která se zde již více podobá mé představě o jeho tvorbě, než jak tomu bylo v díle prvním.

Povídková kakofonie Měsíční močál se mi tedy četla lépe, nejspíš i proto, že mi přišli povídky komplikovanější a celkově více konzistentní (jen snad až na úplný úlet v podobě povídky Sladká Emengarda, která se vymyká všemu a je spíš jak vystřižená z tvorby Cimrmanova divadla... ale budiž). Snad jako by se sám autor v období let 1921 - 1925 snažil více ukotvit ve svém hororovém stylu. Takže nezbyde než doufat, že v tom bude pokračovat a já nakonec odhalím i děsivé tajemství mýtu Cthulhu.

Kniha Měsíční močál v seznamech

v Mé knihovně453x