Messerschmitt Me 163 přehled
Mano Ziegler
Autor líčí vývoj a nasazení jednoho z nejobávanějších raketových stíhačů druhé sv. války. Kniha je zajímavá zvláště vyprávěním zkušenosti pilotů, kteří tento stroj "sedlali". Jsou zde z první ruky popisovány technické problémy, ale i kvality a přednosti tohoto raketového stíhače. Kniha je doplněna několika fotografickými přílohami a kresbami mapujícími vývoj prototypů, leteckých nehod a bojových jednotek i nejznámějších pilotů.... celý text
Literatura naučná Vojenství
Vydáno: 1993 , MustangOriginální název:
Raketenjäger Me 163, 1989
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Messerschmitt Me 163. Přihlašte se a napište ho.
Messerschmitt Me-163 Komet bylo první operačně nasazené letadlo s raketovým pohonem. A také letadlo, které má na svědomí více pilotů vlastních, než nepřátelských. Muži ze speciální jednotky Erprobungskommando 16 riskovali a ztráceli své životy, aby u něj vychytali dětské neduhy. Jedním z nich byl i Mano Ziegler, který barvitě popisuje nadšení z nové technologie i smutek nad častou ztrátou přátel. Stejně tak i běžný vojenský život a závěrečné rozčarování těch, kteří stáli na špatné straně. Jako bonus je přidána kapitola o práci konstruktéra Alexandera Lippische včetně bohaté fotodokumentace.
Napínavé líčení, autentické zážitky, dokumentární fotografie - to vše činí z knihy svým způsobem dobový dokument. Mám trochu pochybnosti o morálních kvalitách aktérů - nacistických pilotů, kteří jsou autorem líčeni jako lidé zanícení pro věc letectví, nic víc a nic méně, bez ohledu na to, jakým cílům má zkoušené letadlo sloužit. Tady už jde asi o Zieglerovu projekci poválečných zkušeností a potřeb. Ale jinak je to kniha zajímavá, psaná prostým, živým jazykem, velice čtivá.
Kniha Messerschmitt Me 163 v seznamech
Tato kniha ovlivnila můj život víc, než kterákoliv jiná. Přečetl jsem ji nesčetněkrát. Po každém dočtení mi bylo líto, že je už konec a mnohdy jsem začal číst znovu.
Bez nadsázky můžu říct, že kniha Me 163 tříbila můj pohled na svět, na život i na lidi kolem mě.
Nevadí, že hlavními hrdiny jsou Němci, takže jsou vlastně ti "zlí." O tohle v knize vůbec nejde.
Jen si to představte, doletět do výšky, kam normální vojenská stíhačka stoupá půl hodiny a vy tam profrčíte za 3 minuty... Vzlétnete ze země po západu slunce, když je šero. Ale nahoře v deseti kilometrech slunce znovu uvidíte... Země je tak daleko pod vámi, že ji můžete přeskočit jediným obloukem s vaším obratným letadýlkem. Tam nahoře už neplatí žádná politika, ani nic jiného, jste jenom vy, nebe a váš Messershmitt, váš Me 163. Není divu, že piloti se s tím letoun sžili skoro jako s kamarádem...
Pak ale mohl přijít pád - nestabilní palivo, motor s mnoha mouchami a vteřina mezi životem a smrtí je tak krátká.