Miami Blues přehled
Charles Willeford
Výtečný román proslulého autora, jenž ve svém díle navazuje na tu nejlepší tradici americké drsné školy, zavádí čtenáře do Miami, kde hodlá Fredy „Junior“ Frenger, násilnický psychopat čerstvě propuštěný z věznice v San Quentinu, začít nový život. Ale zůstane jen u předsevzetí. Ještě na letišti ukradne zavazadla a zabije cestujícího. Nelze se tedy divit, že se mu brzy dostává na stopu seržant Hoke Moseley, který vraždu na letišti vyšetřuje. Rodinná idyla, již si mezitím Fredy vybudoval s naivní prostitutkou Susie, se brzy změní v drama, v hon, který čtenáře zavede i do kubánského ghetta a na miamská předměstí. Na motivy knihy byl natočen stejnojmenný film s Alecem Baldwinem v hlavní roli.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2014 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Miami Blues, 1984
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Miami Blues. Přihlašte se a napište ho.
Nevím, co si o tom myslet, vypadá to jako parodie na detektivku. Protrpěla jsem to a na konci už jsem přeskakovala. Byla to strašná debilita úplně o ničem.
Knížku jsem dostala zadarmo k nákupu a rozhodně není něčím, co bych si pořídila sama. Nicméně přečetla jsem a znovu se k ní vracet nebudu. Ač není zle napsaná, příběh je děsný jako i většina postav. To jediné kladné je, že se knížka dá přečíst opravdu rychle a ani k tomu nepotřebujete zapínat mozek.
Kniha Miami Blues v seznamech
Charles Willeford dosahuje v jistých kruzích pověst spisovatele kultovního a jeho kniha Miami Blues je o hodně věcech, ale NENÍ DETEKTIVKA. S trochou nepřesnosti bychom ji zařadit po boku děl Elmora Leonarda (když přidáme na autorské zlomylsnosti a odečteme Floridu) nebo Carla Hiaasena (když necháme Floridu a odečteme to, čemu se dá říkat humor) - tedy téměř neuvěřitelné příběhy osob na straně nebo na hranici zákona jejichž osudy se navzájem proplétají, brilantní dialogy, drsný humor, prapodivné vztahy mezi protagonisty a nezbytné násilí.
Zlou službu udělalo této knize nakladatelství MOBA neboť obálka s polonahým modelem má s obsahem společného málo asi tolik co Petr Fiala se sebekritikou. Snad i díky obálkou vzbuzenému očekávání jsou zdejší komentáře většinou mimo mísu.
Miami Blues je skvělý zástupce svého žánru, podle mě předčí většinu u nás vydaných Leonardovek i Hiaasenovek (těch bez Micka Stranahana).
Na knihu mě upozornil podcast Rudá žeň pánů Kopřivy a Pavlovského. Kdo má uši k slyšení, slyš!