Dívka, která kopla do vosího hnízda přehled
Stieg Larsson
![Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60117/bmid_divka-ktera-kopla-do-vosiho-hnizda-9um-60117.jpg?v=1542624908)
Dva těžce zranění lidé byli přijati na pohotovost v nemocnici v Gotheburgu. Jedna z nich je hledaná vražedkyně Lisbeth Salanderová s kulkou v hlavě, která potřebuje okamžitou pomoc, druhá osoba je Alaxander Zalaščenko, starší muž, kterého Lisbeth napadla sekerou. Ve třetí části trilogie Millenium Lisbeth Salanderová osnuje pomstu - proti muži, který ji chtěl zabít, a což je důležitější, proti vládním institucím, které jí málem zničily život. Nic nebude tak jednoduché, jak se to jevilo ze začátku, někdo tentokrát sleduje ji. Také se musí zbavit obvinění z vraždy, které jí visí nad hlavou. Podle úspěšného vzoru minulých knih potřebuje pomoc novináře Mikaela Blomkvista. Konec přínáší pro Lisbeth šanci zbavit se tíživé minulosti a naději, že pravda a spravedlnost zvítězí.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2011 , HostOriginální název:
Luftslotter som sprängdes, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dívka, která kopla do vosího hnízda. Přihlašte se a napište ho.
![stanislava9718 stanislava9718](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/81298/m_stanislava9718-NET.jpg?v=1683886331)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Autor zakončil trilogii pěkným příběhem Lisbeth, oddělení tajných služeb dostalo přes prsty, vláda se nepoložila. Zajímavé se Lisbetih příběh prolínal s dalšimi postavami - Mihaelem, jeho kolegy v redakci Millenium, Lisbetiným bývalým šéfem z Milton Security i pár policisty. Autor policii trochu "zostudil", když se jim nepodařilo vypátral Lisbetina bratra, tak si musela poradit sama. Toto byla poslední trilogie autora, kterou za něho dopsali nástupci. Bohužel jsem v knihovně prolistovala další díly, a už to není Stieg Larsson.
![Koza3 Koza3](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22822/22822.jpg?v=1381127959)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
(SPOILER) Milé uzavření původní trilogie původního autora. Ač existují další čtyři díly, ty už číst nebudu. Tohle beru jako kanón a příběh Mikaela i Lisbeth se tady pěkně uzavře. (SPOILERY) Po střetu Lisbeth se svým otcem se dočkáme zadostiučinění a většina páprdů, kteří ještě přežili, dostanou trestním zákoníkem pěkně přes prsty. Končí to až pohádkově, ač části příběhu jsou doplněny všemi těmi zločiny, které na Lisbeth nebo někom dalším byly napáchápy. Četlo se mi to moc dobře, střídal jsem to s audioknihou z roku 2012, která byla bravurně namluvená. Bohužel byla však audio verze trochu sesekaná a některé části příběhu (třeba Mikaelův vztah s Monikou), tam byly v dosti zkrácené verzi. Naplnil jsem tak svoji touhu po severském krimi a dám si zase na nějakou chvíli pokoj. Koupil jsem si prvního Nesbeho, tam možná se po pár měsících opět pustím do zimního hávu.
Připravované knižní novinky (17. - 23. 8.)
15.08.2015
Pokračování Milénia vyjde v srpnu
18.04.2015
„Neříkej mi cvok. Jsem mistr v přežití. Všechno, co dělám, dělám proto, abych přežil.“
„Je obtížné dostat se do něčí e-mailové schránky? Lisbeth Salanderová to zvládne během pěti mnut.“
„O úspěších se nikdy nemluvilo. Média se však do bezpečnostní policie pustila pokaždé, když se stalo něco nepřístojného, hloupého nebo nevydařeného, a kritizovala ji s nadřazenou moudrostí generála po bitvě.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (3)
2010 -
Goodreads Choice Awards
(Best Mystery & Thriller)
2010 -
Kniha roku Databazeknih.cz
(Kniha roku)
2008 -
Glasnyckeln (Skleněný klíč)
Kniha Dívka, která kopla do vosího hnízda v seznamech
v Přečtených | 9 381x |
v Mé knihovně | 2 063x |
v Chystám se číst | 1 143x |
vraždy zfilmováno mezilidské vztahy krimi psychopatologie švédské detektivky poslední kniha autora dobro a zlo psychopati, sociopati světová literatura napětí a spádAutorovy další knížky
2008 | ![]() |
2009 | ![]() |
2010 | ![]() |
2010 | ![]() |
Zaverecna kniha pracuje s jiz rozjetym pribehem z predchoziho dilu a od zacatku se tsk stale neco deje, coz je pozitivni zmena. Konstrukt vztahu postav a udalosti je misty az absurdni, ale presto mi to prislo zabavne a to je asi to nejdulezitejsi. Za grande finale v soudni sini jsem odpoustel hodne negativ, ktera sem si nasbiral od zacatku cteni trilogie a zavrecny dil me za moji trpelivost odmenil.