Miluj bližního svého přehled
Erich Maria Remarque (p)

Jeden z nejangažovanějších autorových románů vznikl jako odezva na politické události v Evropě třicátých let, jako obžaloba nacistického totalitního režimu v Německu. Děj nás zavádí do prostředí německých emigrantů, kteří byli nuceni opustit své domovy a nevěří, že se ještě někdy vrátí zpátky. Sledujeme pohnuté osudy nedostudovaného medika Ludvíka Kerna a jeho velké lásky, židovské dívky Ruth, kteří jsou pro svůj rasový původ štváni napříč Evropou, dále příběh levicového poslance Josefa Steinera, jeho ženy Marie a ostatních běženců.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1969 , MelantrichOriginální název:
Liebe Deinen Nächsten, 1939
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Miluj bližního svého. Přihlašte se a napište ho.

Knihu jsem si vybrala, aby se mi hodila do čtenářské výzvy. S chutí jsem se do ní pustila a po půlce začala být unavená z toho věčného utíkání, zmaru, beznaděje. Vůbec nechápu, jak to tak mohlo být, a kde tito lidé, kteří nikam nepatřili, brali sílu. Ráda jsem se k autorovi po letech vrátila.

Žijeme v přehodnocování hodnot, Kerne. Dnes je útočník ochráncem míru, bitý a štvaný člověk kazimírem světa. A to existují celé národy, které tomu věří!
E. M. Remarque, Miluj bližního svého
Jak nadčasově napsáno,kniha je to skvěla,autor dokáže jednoduše popsat složité životní situace a přitom vás to chytně za srdce a vy máte chuť křičet a křičet a křičet......
Knižní novinky (16. - 29. července)
16.07.2018
Kniha Miluj bližního svého v seznamech
v Přečtených | 1 991x |
v Mé knihovně | 673x |
Židé německá literatura 30. léta 20. století strach mezilidské vztahy vystěhovalci, emigrantiAutorovy další knížky
1967 | ![]() |
1962 | ![]() |
1969 | ![]() |
2006 | ![]() |
2005 | ![]() |
Další Remarque na doplnění vzdělání.
Z knihy čiší tolik beznaděje a zároveň naděje. Vůbec si nedokážu představit, co ti lidé museli zažívat. Nechtění všude, bez pasu, bez peněz, nemohli vycestovat, nemohli zůstat. Aspoň že i v té době byli lidé, kteří dokázali pomáhat přesto, že sami se tím vystavovali nebezpečí.
Tyto události by neměly být nikdy zapomenuty.
Pár citátů:
Zlepšovatelé světa byli odjakživa jeho ničiteli - a diktátoři nebývají nikdy veselí.
Člověk je veliký v extrémech. V umění, lásce, hlouposti i nenávisti, v egoismu, a dokonce i v oběti- ale co světu nejvíc chybí, je jakékoli prostřední dobro.
Naši praotci se třásli před hromy a blesky, tygry a zemětřeseními - naši středověcí otci před meči a loupežníky, morem a Bohem - my se ale třeseme před potištěným papírem - ať už je to bankovka nebo pas! Neandrtálec byl zahuben kyjem; Říman mečem; člověk středověku morem - nás ale lze vyřídit už kouskem papíru!
Vřele doporučuji!