Miroslav Pospíšil přehled
Milan Krejčí
Celobarevná výpravná monografie malíře a ilustrátora Miroslava Pospíšila s úvodním slovem Milana Krejčího. Hlavním tématem umělcovy tvorby je dobrodružství, často inspirované příběhy Karla Maye. Tato publikace ale představuje i nemayovskou tvář malíře, která ukazuje jeho talent a možnosti v šíři, o níž mnohdy nevědělo ani jeho blízké okolí. Do dnešního přetechnizovaného světa, který nás obklopuje, vnáší Miroslav Pospíšil svými obrazy určité zklidnění a nabízí nám návrat ke klasické romantice, kde dobro i zlo je předem jasně definováno.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Miroslav Pospíšil. Přihlašte se a napište ho.
![mgeisselreiter mgeisselreiter](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/24477/24477.png?v=1381127912)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jako bítešský rodák pana Pospíšila tak trochu znám, konec konců na fotkách z volejbalu i s "Božky" je s mým strýcem, jeho 2 obrazy máme v rodině. Snad proto mě kniha tak nadchla, protože se prostřednictvím ní dozvídám mnoho nového a zajímavého o "obyčejném" chlápkovi z malého města, ale též něco o Velké Bíteši, na obrazech poznávám známé Bítešáky a hlavně: vůbec jsem netušil, jak krásně Mirek maluje, jak se tento samouk umělecky vyvinul a vyzrál od sedmdesátých let, kdy jeho obrazy visely u mého dědy v obýváku. Kniha výborně provedená, ani po technické stránce jí není co vytknout. 100%, 27. 12. 2021.
![minirock minirock](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/1263/minirock-RzR.jpg?v=1540827065)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Další skvělá monografie vynikajícího ilustrátora dobrodružných příběhů. Považuji za čest že jsem se na ní mohl finančně podílet. Vše o knize již napsal pode mnou Arminus, takže se nebudu opakovat. Dodám jen to, že jsem loni s kamarádem Honzou strávil úžasné odpoledne u Mirka na zahradě v jeho srubu a poté jsem si prohlédl i jeho ateliér. Je to bezvadnej, pohodovej chlap s kreslířským nadáním od pánaboha. Obrázky v knize jsou parádní ale vidět originál, to je ještě o stupeň výš. Byl to zážitek na který se nezapomíná.
Knižní novinky (23. týden)
06.06.2021
Kniha Miroslav Pospíšil v seznamech
v Mé knihovně | 4x |
2012 | ![]() |
2021 | ![]() |
1983 | ![]() |
2021 | ![]() |
1979 | ![]() |
Miroslav Pospíšil je živým dôkazom toho, že ísť si za svojim snom a začať sa venovať tomu, čo ma baví, je možné v každom veku. Aj táto kniha vyšla v nakladateľstve T&M, takže sa ihneď ponúka porovnanie s predošlými dielami o českých ilustrátoroch. A tu treba priznať, že v niektorých ohľadoch kniha mierne zaostáva, a nie je to len pre to, že je tu výrazne menej textových informácií. Napriek tomu, milovníci Karla Maya, či všeobecnejšie ilustrácií k dobrodružnej literatúre si určite prídu na svoje a môžem im knihu s kľudným svedomím odporučiť.
Určite to nebol zámer, ale vždy pri otočení stránky môj zrak ako prvé zaujali mračná, treba uznať, že oblačnú oblohu ma pán Pospíšil zmáknutú na jednotku s hviezdičkou. Taktiež napríklad kone alebo portréty náčelníkov. Z knihy je cítiť, aký veľký rešpekt prechovával voči Zdeňkovi Burianovi a myslím, že vetu „V nesmírné úctě k dílu Zdeňka Buriana“ tak skoro zo svojej hlavy nedostanem.
8/10