Místo člověka v kosmu přehled

Místo člověka v kosmu
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112297/bmid_misto-cloveka-v-kosmu-Le6-112297.jpg 4 9 9

Představitel filosofické antropologie a fenomenologické filosofie se snaží dobrat toho, co tvoří podstatné stránky nejen lidské bytosti, ale bytí vůbec. Na rozdíl od svého učitele E. Husserla, u něhož podstaty jsou očistěné fenomény, považuje fenomén za způsob projevu absolutna. Člověk je povolán realizovat rozumem pochopitelné, hodnotné, v sobě samém nerozpolcené universum. Spis se zabývá ideami ordo amoris a lásky k bytí, dále aktivním úsilím našeho centra bytí o ideální požadavek deitatis. Ukazuje, že fyziologický a psychický proces se liší pouze fenomenálně, že jsou amechanické, teleoklinní a na celistvost zaměřené.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Academia

Die Stellung des Menschen im Kosmos, 1928

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Místo člověka v kosmu. Přihlašte se a napište ho.

Emik87
21.02.2024 3 z 5

Za mě poněkud neuchopitelná kniha, kterou jsem četla v rámci studia.

Khamul1
29.04.2021 5 z 5

"Místo člověka v kosmu" překypuje velmi přínosnými postřehy o člověku, zvířatech i rostlinách. Nemám co vytknout.

Miro.slav
28.08.2020 4 z 5

Súhlasím s názormi uvedenými nižšie. Tiež som mal od tejto knihy iné očakávania. Čakal som nejaké ukotvenie človeka v okolitom fyzickom svete - niečo na štýl Hartmannovej ontológie. Scheler sa v tejto knihe snaží vytvoriť vedecky založenú filozofiu, vychádzajúcu z najnovších biologických poznatkov. No rozsah tohto diela už apriori ukazuje na to, že sa to Schelerovi podarilo iba sčasti. Keby je rozsah spisu obsiahlejší, bolo by Schelerovo úsilie korunované úspechom. Ale aj tak odporúčam.

Kniha Místo člověka v kosmu v seznamech

Max Scheler
německá, 1874 - 1928