Mladík / Událost přehled

Mladík / Událost
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520186/bmid_mladik-udalost-65982c8fbc426.jpg 4 147 147

Kniha představuje dva texty nositelky Nobelovy ceny Annie Ernauxové. Mladík (2022) je vyprávěním padesátileté spisovatelky o vášnivém milostném vzplanutí k muži, který je o třicet let mladší než ona. Vztah v ní vyvolává vzpomínky na vlastní mládí a zároveň pocity, jako by se nacházela mimo čas, nestárla nebo žila svůj život pozpátku. Druhým textem, Událostí (2000), se autorka vrací do roku 1963, ke svým deníkovým zápiskům; tehdy ve svých třiadvaceti letech jako svobodná žena zjistila, že je těhotná. Začne ji sžírat stud: chápe, že těhotenství by ji i její rodinu společensky zničilo, a zároveň ví, že si dítě nemůže nechat. Ve Francii, kde je potrat zakázaný, se marně snaží potratit za pomocí pletací jehlice. Ve strachu a zoufalství nakonec vyhledá potratáře a skončí na pohotovosti v nemocnici, kde málem přijde o život. V textu, který vznikl o čtyřicet let později, se Ernauxová dotýká traumatu, jež nikdy nepřekonala.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Host

L'événement / Le jeune homme

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mladík / Událost. Přihlašte se a napište ho.

HaniHani
27.01.2025 5 z 5

Mladík je kaleidoskop pocitů a dojmů, které prožívá zralá žena s o třicet let mladším milencem. Jedině tak dobrá spisovatelka jako Ernaux je dokáže převést do slov, která se při čtení opět promění zpět v opravdové pocity, které může čtenář prožít spolu s ní. Parádní je nadhled, který jí přináší její vlastní zralost a inteligence, jež jí umožňuje hluboké vnímání prožitku něčeho, co dodnes považujeme za společensky velmi zvláštní, neřkuli nepřijatelné.
Událost je syrové svědectví prožitku, napsané s absolutní a zcela odzbrojující upřímností. Popisuje životní trauma dosud bezstarostné dívky, ocitající se v kleštích tehdejších společenských norem a požadavků. Paralelně s příběhem se dozvídáme o procesu psaní o této události, o noření do vzpomínek a pocitu autorky, že příběh musí být sepsán, protože „o čem nenapíšu, to se nezvrší a zůstane jen prožité“. Pocit katarze nastává i pro čtenáře, který si celou událost doslova prožije s hlavní protagonistkou. Líbilo se mi i hudební podbarvení, které pomáhá zhmotňovat autorce osobní reflexe a písnička od sestry Úsměv mi bude evokovat zoufalou dívku, hledající „andělíčkářku“ a zároveň divoký osud oné řádové sestry. Mimochodem, zamysleli jste se i vy, které ženy ve vašem životě „patří k ženám, ať už živým, či mrtvým; skutečným, nebo smyšleným, které jste nikdy nepotkali, ale se kterými jste cítíte být - navzdory všem rozdílům - nějakým způsobem spřízněni...kdy máte pocit, že váš příběh je v nich?“
Ernaux důkladně zkoumá, kam až je možné jít v poznávání sama sebe. Připadá mi, že díky své upřímnosti dokáže skvěle vystihnout ženu v jejích pocitech, ženu a společenské normy a také ženu s okovy vlastních očekávání. Nabízí čtenářům tak niterný pohled, že vyvolává až závrať. Annie Ernaux asi opravdu všechno prožila proto, aby to pak mohla takto mistrně vyprávět. Oba příběhy jsou vyprávění, které je dobré vyslechnout; není nutné je hodnotit, stačí jen pozorovat své pocity a zkusit pozorně naslouchat.

PavlaVosha
10.12.2024 5 z 5

Annie Ernaux je umělkyně! Styl jejího psaní - přímý, strohý - a přesto tak živý, mě prostě neskutečně baví. Není to první kniha, kterou od této spisovatelky čtu, a znovu mě nezklamala. Někdy mám pocit, že mluví za mě. Za všechny mladé dívky. Za ŽENY. Miluju jí. :-)

spencer
17.11.2024 4 z 5

Mladík / Událost je mou první knihou Annie Ernaux a rozhodně ne poslední.

Ve dvou krátkých povídkách prostřednictvím náhodných myšlenek a útržků či deníkových zápisů vzpomínáme na dvě události odehrané před nějakým časem.

V první povídce s názvem Mladík autorka popisuje svůj krátký románek s mužem o třicet let mladším než ona. V druhém textu se vrací do doby, kdy jí bylo dvacet tři let a zjistila, že je těhotná.

Její styl vyprávění mě zaujal. Je upřímný a bez příkras. Zkoumá sociální a emocionální souvislosti dané doby, aby čtenářům co nejvíce přiblížil obě události.

Silné čtení, které na mě rozhodně udělalo dojem.

Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2023

O čem nenapíšu, to se nezavrší a zůstane jen prožité.

Často jsem se milovala kvůli tomu, abych se donutila psát.

Chtěl bych být v tobě, abych z tebe mohl vyjít a podobal se ti.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Mladík / Událost v seznamech

v Mé knihovně68x