Mlčící fontány přehled
Ruta Sepetys
Madrid, píše se rok 1957. Španělsko za diktatury generála Franca skrývá temné tajemství. Do země proudí turisté a zahraniční obchodníci lákáni na slunce a víno. Mezi mini je i osmnáctiletý Daniel Matheson, syn ropného magnáta, který přijede do Madridu se svými rodiči a doufá, že bude moci prostřednictvím čočky fotoaparátu poznat zemi, kde se narodila jeho matka. Fotografování - a osud - mu přivedou do cesty Anu. Překážky, jimž musí její rodina čelit, odhalují přetrvávající hrozby španělské občanské války i mrazivé rozhraní mezi štěstím a strachem. Danielovy fotky vyvolávají nepříjemné otázky. Je zahnaný do kouta složitými rozhodnutími, protože chce chránit ty, které miluje. V příběhu, kde se potkávají životy a láska s osudy, se ukáže neuvěřitelně temná stránka tohoto jinak slunného španělského města.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno:Originální název:
The Fountains of Silence, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mlčící fontány. Přihlašte se a napište ho.
![efka.saf efka.saf](https://www.databazeknih.cz/img/users/51_/51422/m_efka-saf-TAI.jpg?v=1561470275)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
(SPOILER)
Zajímavá a opět dojemná knížka z pera skvělé Ruty Sepetys, tentokrát na pozadí událostí v poválečném Španělsku, které se na dlouhých 36 let ocitlo pod nadvládou diktátora generála Franca. Pokud jde o mě, věděla jsem pouze to, že nějaký Franco ve Španělsku byl a že to nebyl zrovna filantrop a lidumil, takže pro mě opravu velmi obohacující kniha.
Romantické linky nejsou nic pro mě (a červená knihovna je pro mě vyloženě utrpení), ale tady mi to zase tak moc nevadilo. Happy end na konci jsem asi úplně nečekala, ale vyloženě mi nevadil. Ona si totiž většina postav trochu toho štěstí na konci zasloužila. Žít v takovém režimu rozhodně nebyl žádný med a budiž nám to do budoucna tichým varováním.
Co se týče postav, docela jsem k nim přilnula a oblíbila si je (nejvíce Fugu), ale to, že vám osud postav není lhostejný a prožíváte všechny jejich osudy, je podle mě typickým znakem (a ukázkou kvality) autorky. Na další knihy mám letos zálusk a nebojím se, že by mě autorka zklamala.
![abssint abssint](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/182709/m_abssint-y2o.jpg?v=1564775358)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pro mě úplně nové informace o španělské historii. Knížka se četla jako po másle, vážně to bylo víc než 500 stránek? Opravdu pěkné čtení, jen ten konec byl lehce přeslazený…. škoda
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
100 nejčtenějších knih roku 2022
27.12.2022
Knižní novinky (44. týden)
25.10.2020
„Je snadné se nebát, když nemáš co ztratit.“
„Některá přátelství se rodí ze stejnosti. Jiná z blízkosti. A některá přátelství, často ta nepravděpodobná, se rodí z potřeby přežít.“
„Dost. To slovo k němu dolehne ještě dřív než rána kamarádovy pěsti. Bodnutí bolesti je obvyklá protilátka, slib naplněný v okamžiku, kdy se druhého zmocní vzpomínky. Vzpomínky jsou jed. Neber si jed.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Mlčící fontány v seznamech
v Přečtených | 1 891x |
v Mé knihovně | 572x |
2013 | ![]() |
2016 | ![]() |
2020 | ![]() |
2014 | ![]() |
2022 | ![]() |
Moje oblíbená autorka a kniha ani tentokrát nezklamala a opět jsem se dozvěděla něco nového z historie. Čte se dobře, děj utíká, postavy jsou vykreslené pro mě v rámci knihy věrohodně.