Moskva - Petušky přehled

Moskva - Petušky
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299357/bmid_moskva-petusky-IQO-299357.jpg 4 118 118

„Jerofejev stvoril svet, v ktorom triezvosť je anomália, opilstvo zákon a Venička jeho prorok.“ Kľúčové dielo ruského literárneho postmodernizmu nesmie chýbať medzi narodeninovými titulmi Vydavateľstva SLOVART. Nesporný literárny talent, enfant terrible ruskej literatúry Venedikt Jerofejev napísal Moskvu – Petušky v zime 1970. Táto škandalózna metafora delíria sovietskej skutočnosti v Rusku dlho kolovala v strojopisných kópiách a knižne vyšla až v roku 1989. Novela býva niekedy nazývaná bibliou ruských alkoholikov. Opisuje cestu delirika Venečku z Moskvy do výletnej oblasti Petušky a zároveň je akýmsi filozofickým podobenstvom, existenciálnym kruhom márnosti ľudského života.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Москва — Петушки, 1969


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Moskva - Petušky. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (24)

Nyctophile
14.05.2024 5 z 5

Nemám slov! Alkoholická Biblia naozaj neostala nič dlžná povesti, ktorá ju predchádzala. Bez niektorých kapitol (vyhlasovanie vojny Nórsku a plenárne zasadania) by sa to možno obišlo, na druhej strane všetko je vlastne dobre tak, ako je. Totálny rozklad osobnosti, pád do delíria v priamom prenose na papieri, no jednoducho nádhera. O praktických receptoch na prípravu lahodných nápojov ani nehovoriac. A už ma ospravedlňte, idem si namiešať "psí tridsiatok".

LukasB.453
31.07.2023

zajímavé, temné, fascinující, ubohé, špinavé a veliké. a magické. směs vzdělání a primitivismu, velikášství a fatalismu. ruské a jinoplanetnické.
u spousty literárních, kulturních a historických odkazů jsem se skvěle bavil, spoustu jsem jich asi vůbec nepochopil. ale to nevadí.


Petra1324
20.06.2023 5 z 5

Sto dvacet kilometrů mezi Moskvou a Petuškami, dvacet čtyři hodin na cestě, litry nekvalitního pití, tisíce prázdných opileckých slov, stovky životních mouder, desítky odkazů na díla a životy těch nejlepších spisovatelů a filozofů a samozřejmě Boha. Hutný boršč uvařený z ingrediencí, které nechcete vidět ani jednotlivě, natož tak jíst. Chlast a cigarety. Chlastat a hulit, pokud nechlastáš a nehulíš, tak jsi v bezvědomí nebo mrtvý. A smrdíš ostatním i sobě, pochcaný, posraný a poblitý.
Carský důstojník nebo mužik, přetrvávající chronické problémy s alkoholismem trvající staletí. Nabízí se otázka o slepici a vejci. Co bylo dříve? Chlastáš, proto žiješ v takových sračkách nebo žiješ ve sračkách, proto musíš chlastat, abys to přežil a nezbláznil se, než zemřeš.
V knize se střídá obyčejná realita, nepochopitelné sny, psychedelické myšlenky, fantasmagorické úvahy. To vše se stupňuje a zrychluje. Chvílemi se děj zcela zastaví, aby vzápětí infaustní prognóza nabrala finální zničující rychlost.

Měla to být kniha humorná. Moc jsem se nezasmála, ale pobavily mne měsíční grafikony pijáků (str. 26), recepty na koktejly (str. 49) a pět hádanek od Sfinx (str. 100).

Jerofejev byl v mládí pohledný, charismatický mladý muž s určitou šancí žít normální život. Pokud můžeme normálním životem nazývat život v Rusku v letech 1938 - 1989. Ale jako by ve všem, samozřejmě ruským způsobem, kopíroval svým životem Kerouaca. Myslím, že by si rozuměli.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Když už chcete vědět všechno, já vám to řeknu, jenom chvíli počkejte. Na Srpu a Kladivu si dám jednoho vyprošťováka a… … trpím! No ovšem. Všichni mě mají za špatného člověka. Poránu a po chlastu mám o sobě totéž mínění. Ale nejde přece důvěřovat názoru člověka, který se ještě nevzpamatoval z kocoviny! Zato večer – jaké prostory - když se přes den řádně napiju – jak bezedné prostory jsou ve mně večer! No ať je to tak. Ať jsem špatný člověk. Vůbec jsem si všiml: když je člověku poránu mizerně, ale večer má mnoho záměrů, snů a snah, tak je to velmi špatný člověk. Ráno špatně a večer dobře, to je první a správný příznak špatného člověka. Ale když je to naopak, když poránu je člověk plný bodrosti a naděje a večer ho zmáhá únava, tak to je potom člověk neřád, aktivista a tuctovost. Hnusí se mi takový člověk. Nevím, jak vám, ale mně se hnusí. Samozřejmě, jsou i takoví, kterým je stejně dobře ráno i večer, kteří se radují z východu slunce a ze západu taky – to jsou docela jednoduše ničemové, o nichž je protivné i mluvit. No jo, když je někomu stejně mizerně ráno i večer, tak to tedy nevím, to je hotová chátra a čuramedán.


Kniha Moskva - Petušky v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených157x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených14x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech4x