Mramor a plátno přehled
Stephanie Storey
Příběh je zasazen do renesanční itálie a popisuje dnes téměř zapomenutou rivalitu mezi dvěma největšími umělci své doby – Leonardem da Vinci a Michelangelem Buonarroti. Zatímco Leonardo již zažil téměř vše, od uznání davů po válečnou vřavu, a nyní zoufale hledá novou múzu, Michelangelo je naopak mladý, bez úcty ke starým mistrům, zoufale toužící proslavit se vlastními silami. Jejich setkání změní svět.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mramor a plátno. Přihlašte se a napište ho.
Na čítanie tejto knihy som sa chystal skoro sedem rokov. Knihu som si kúpil keď vyšla, veľmi som sa na ňu tešil a potom sa mi do nej akosi nechcelo. Olej a mramor je veľmi príjemný historický román, ktorý zachytáva súperenie medzi dvoma svetoznámymi umelcami. Je vidieť, že autorka si toho pred napísaním veľa naštudovala. Kniha obsahuje viacero veľmi pekných myšlienok o umení a veľmi dobre sa číta. Čitateľ sa dozvie veľa nových informácií bez toho, aby ho to unudilo k smrti. Na knihe ma mrzí len jedna vec a to tá, že som mal pocit, že postavám miestami chýba iskra. Keďže príbeh zachytáva konflikt, tak som očakával, že záver bude dramatický, plný emócií a ono to vyšumelo kamsi dostratena. Povedal by som, že autorka je viac naklonená k Michelangelovi a jeho pasáže sú aj o kúsok lepšie, než Leonardove. Kniha zachytáva iba kratší úsek života oboch velikánov umenia, myslím že výborne podnecuje k pátraniu po ďalších knihách o ich životoch. Určite odporúčam.
Velmi dobrý a poutavý historický román, který popisuje rivalitu mezi Leonardem da Vinci a Michelangelem Buonarrotim v době, kdy oba žili ve Florencii. Spousta událostí z knihy je historicky doložených, hodně se tedy dozvíme nejen o obou umělcích, ale i o lidech kolem nich. Kniha se dobře čte, protože je rozdělená do krátkých kapitol, vždy jedna kapitola pro Leonarda a druhá pro Michelangela.
Vychází Pohřbené kosti, Musím tě zradit a další knižní novinky (38. týden)
18.09.2022
Knižní novinky (12. - 23.6.)
12.06.2017
Kniha Mramor a plátno v seznamech
renesance Itálie malíři Leonardo da Vinci Michelangelo Buonarroti, 1475-1564 sochaři historické romány rivalita
Zajímavá historická fikce, která se mohla klidně takhle odehrát. Kniha se mi četla trochu těžce. Nicméně v ní bylo pro mě spousty zajímavých věcí. V hlavě se mi stále odehrávala hra Assassins Creed.