Mramor a plátno

Mramor a plátno
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347735/bmid_mramor-a-platno-QJq-347735.jpg 4 203 203

Příběh je zasazen do renesanční itálie a popisuje dnes téměř zapomenutou rivalitu mezi dvěma největšími umělci své doby – Leonardem da Vinci a Michelangelem Buonarroti. Zatímco Leonardo již zažil téměř vše, od uznání davů po válečnou vřavu, a nyní zoufale hledá novou múzu, Michelangelo je naopak mladý, bez úcty ke starým mistrům, zoufale toužící proslavit se vlastními silami. Jejich setkání změní svět.... celý text

TeraBla
08.11.2024 3 z 5

Zajímavá historická fikce, která se mohla klidně takhle odehrát. Kniha se mi četla trochu těžce. Nicméně v ní bylo pro mě spousty zajímavých věcí. V hlavě se mi stále odehrávala hra Assassins Creed.

Ahmose
26.09.2024 4 z 5

Na čítanie tejto knihy som sa chystal skoro sedem rokov. Knihu som si kúpil keď vyšla, veľmi som sa na ňu tešil a potom sa mi do nej akosi nechcelo. Olej a mramor je veľmi príjemný historický román, ktorý zachytáva súperenie medzi dvoma svetoznámymi umelcami. Je vidieť, že autorka si toho pred napísaním veľa naštudovala. Kniha obsahuje viacero veľmi pekných myšlienok o umení a veľmi dobre sa číta. Čitateľ sa dozvie veľa nových informácií bez toho, aby ho to unudilo k smrti. Na knihe ma mrzí len jedna vec a to tá, že som mal pocit, že postavám miestami chýba iskra. Keďže príbeh zachytáva konflikt, tak som očakával, že záver bude dramatický, plný emócií a ono to vyšumelo kamsi dostratena. Povedal by som, že autorka je viac naklonená k Michelangelovi a jeho pasáže sú aj o kúsok lepšie, než Leonardove. Kniha zachytáva iba kratší úsek života oboch velikánov umenia, myslím že výborne podnecuje k pátraniu po ďalších knihách o ich životoch. Určite odporúčam.

Netae
12.11.2023 5 z 5

Velmi dobrý a poutavý historický román, který popisuje rivalitu mezi Leonardem da Vinci a Michelangelem Buonarrotim v době, kdy oba žili ve Florencii. Spousta událostí z knihy je historicky doložených, hodně se tedy dozvíme nejen o obou umělcích, ale i o lidech kolem nich. Kniha se dobře čte, protože je rozdělená do krátkých kapitol, vždy jedna kapitola pro Leonarda a druhá pro Michelangela.

archivářka115
21.05.2023 5 z 5

Knížka se mi velmi líbila. Hezky a lehce se četla. Vyhovovaly mi krátké kapitoly. Překvapilo mě, proč autorka popisuje Leonarda da Vinci tak negativně. Nemusela jsem číst tuto knížku, ale Michelangelo mě vždycky víc přitahoval, i když nevím proč. Oba byli úžasní umělci. Dlouho jsem už o nich nic nečetla , tak budu hledat další knížky, které bych si přečetla.

Mandlevest
07.04.2023 5 z 5

Výborná knížka pro tyto sváteční dny, užila jsem si ji dokonale. Mix fikce a skutečných událostí té doby a místa, na příběhu rivality dvou velikánů, stárnoucího Leonarda Da Vinci a mladíka Michelangela, paní autorka sepsala dokonale. A vůbec se s tím nemazlila a oba génie, zejména Leonarda, vůbec nešetřila :-). Příběh místy i lehce pobavil, bylo více jak zajímavé číst o vzniku jejich unikátních děl, sochy Davida a obrazu Mony Lisy, které obdivují miliony lidí dodnes. Mám moc ráda, když se podaří, že po dočtení příběhu vyhledávám další informace, prohlížím si další díla, což se u této knihy stalo. Letos se do Florencie ani Paříže asi nestihnu podívat, ale co určitě stihnu, je výstava Mistři renesance v Mánesu. Tu si nenechám ujít! A tato kniha mi byla k návštěvě nejlepší inspirací.

Renike
12.03.2023 5 z 5

Nádherně napsaný historický román o zrození dvou významných renesančních děl - sochy Davida a portrétu Mona Lisy. Kniha mě natolik uchvátila, že jsem ji nemohla položit z ruky a byla přečtená za jeden a půl dne. Jsem velmi vděčná za to, že jsem na tuto knihu narazila těsně před mojí cestou do Pisy a Florencie. Po přečtení Mramoru a plátna budu vzhlížet na sochu Davida v úplně jiném světle, až se s ním opětovně setkám. Autorka, která vystudovala dějiny umění, dokázala věrohodně a podrobně popsat těch pár let ze života Leonarda da Vinciho a Michelangela Buonarrotiho (1499-1504). Pokud vás tato témata taktéž zajímají, vřele doporučuji.

Aliii
25.01.2023 4 z 5

Velmi povedené spojení faktů a fikce, byť jsem při čtení měla silný pocit, že autorka nadržuje Michelangelovi :-)
Příběh mě vtáhl do děje a přemístil do Florencie 16. století, snad se tam budu moci podívat a spatřit (nejen) Il Duomo na vlastní oči.

"Jedinečná myšlenka se rodí z jedinečné bytosti, která má jedinečné poznání."

"Železo nepoužíváním rezaví, voda ztrácí čistotu, když stojí, a nedělání ubírá svěžest mysli."

ckamusa
30.10.2022 4 z 5

Kniha mě přenesla na přelom 15. a 16. stol., kdy vznikají největší díla ve Florencii, Michelangelův David a Da Vinciho Mona Lisa. Pro mě bylo milým překvapením, jak je ztvárněná nevraživosti mezi oběma umělci, stárnoucím konzervativním Leonardem a mladým novým pohledem Michelangela. Některé pasáže byly pro mě příliš zdlouhavé a popisné, ale pro dokreslení celého příběhu byly potřeba. Celkově se mi pojetí knihy líbilo, na konci autorka uvádí i které pasáže jsou historicky přesné a které pouze dokreslují příběh.

ANDY28
20.10.2021 2 z 5

Leonardo byl teda pěkný průseřář, Michelangelo s talentem od Boha, a my všichni děkujeme za tu krásu, co jste nám tu zanechali pánové

Vojslava
08.10.2021 3 z 5

Dobrá, spíš tři a půl, ale to spíš za docela vyvedenou pointu. Jinak je znát, že autorku téma baví, ale celý román je takový... nevášnivý a bezkrevný, na to, že vypráví o skutečně plnokrevných lidech a dílech. Neunese to srovnání se Schulzem a Stonem, určitě ne, ale pro mne to byla četba na dlouhou nesoustředěnou chvíli, která nemá ambice zapsat se dlouze do paměti.

Vestička
20.05.2021 3 z 5

Není mi zcela jasné, proč měla autorku potřebu dělat hrdiny tak nesympatickými. Připravte se na to, že Michelangello je ušmudlanec, a chování jeho rodiny velmi zvláštní. Leonardo, chudák, to odnesl ještě vic. Nosí boty na podpadku, barevné oblečení, spoustu prstenů, voní po šeříku. A ke konci knihy má ruce jak slepičí pařáty. Neplní slovo, nedodělává věci. Co hůř, peleší se s týpkem, který ho okrádá. To není moc hodné Génia. Jo a zamyká lidi v márnici jak malej kluk. Kniha spíš pro obdivovatele umění italské renezance, než pro milovníky kvalitní literatury. Téma je zřejmě prokleté Kámen a bolest mi způsobil čtecí krizi na rok Krásná obálka a kvalitní tenký papír, to je potřeba ocenit. Dnes se většinou tiskne na tlustý, a knihy zabírají zbytečně moc místa v knihovně.

Danka1975
14.03.2021 3 z 5

Hezky popsaný příběh těch dvou. Máte pocit, jako by autorka oba znala a byla přímo u toho :-)..nic přes sílu, na pohodu. Takové knížky si vždycky vyberu, když mám navštívit danou zem. . . .. což se teď asi nestane :-(, ale alespoň se mi vynořily vzpomínky na Pietu, Florencii a spol :-), bonusem pro vás určitě bude to, pokud máte malířství, sochařství a historii k tomu :-)

Lena79
02.02.2021 5 z 5

Pěkně napsaný román o době, kdy vznikala nejznámější renesanční díla, socha Davida a Mona Lisa. Při popisu Michelangelovy práce jsem měla pocit, že mu doslova koukám pod ruku. U Leonarda mi to tolik nešlo. Nejspíš proto, že se mi chvílemi jevil jako protivný dědek zaujatý vlastní důležitostí. Knihu doporučuji, je skvěle napsaná.

Květ
02.01.2021 5 z 5

Historický román o dvou renesančních velikánech Leonardovi da Vincim a Michelangelovi Buonarrotim. Knížka se odehrává v době, kdy oba současně pobývali ve Florencii, Michelangelo tvořil svého Davida a Leonardo maloval Monu Lisu. Autorka smísila skutečné historické fakty s fikcí a napsala čtivý a velice sugestivní příběh. I když čtenář ví, jak příběh dopadne, že díla jsou vytvořená, prožívá prostřednictvím knihy naději i obavy umělců o dokončení jejich děl. Knížka se mi moc líbila, bavila mě a při popisech Florencie se mi vracely vzpomínky, když jsem tam byla.

mistrikova
22.11.2020 5 z 5

Moc krásná kniha zachycující krátký časový úsek: Michelangela Buonarottiho a Leonardovi da Vinci, jejichž životy se časově i místně protnuly. Autorka čerpala z historicky doložených reálií. Miche mi byl neskutečně sympatický svojí houževnatostí a odhodláním překonat veškeré své vnitřní pochybnosti o sobě a překážky, a moc jsem mu držela pěsti. Leonardo neskutečně geniální snílek a bohém se vším všudy, zachycen již v létech, zkušený i naivní zároveň. Kdo Florencii alespoň trochu zná, zorientuje se v místopise. Určitě si někdy přečtu znovu.

Vilma232
20.10.2020 4 z 5

Florencie je okouzlující i dnes, jenom ty davy turistů..... Na začátku 16.století vypadala samozřejmě jinak a vznikaly tam ta největší umělecká díla. Autorka použila historicky doložitelné události a vytvořila zajímavý příběh.
"Když Michelangelo začal pracovat na Ducciově kameni, rozvíjel svůj dětinský sen, že souboj s Leonardem z Vinci se zapíše do dlouhé historie města jako souboj dvou velkých rivalů. Florencie byla takovými bitvami proslulá."

Gibis
16.10.2020 5 z 5

Ze začátku jsem měla chvíli problém se začíst, ale pak mě příběh Leonarda a Michelangela naprosto uchvátil. Nejsem žádným velkým fanouškem umění, takže jsem vlastně nikdy moc nepřemýšlela, jak taková umělecká díla vznikají, ale po přečtení téhle knihy se na sochy a obrazy budu koukat úplně jinýma očima. Moc mě bavilo jak autorka popisovala vznik dvou snad nejznámějších uměleckých děl, Michelangelova Davida a Leonardovy Mony Lisy a i když jsem věděla, že to dobře dopadlo a socha Davida byla vytvořena a přežila staletí, stejně jsem spolu s Michelem trnula strachy, jestli to dokáže, jestli dílo dokončí, jestli sochu úspěšně přestěhuje, tak sugestivně to autorka popsala. Hned jsem si hledala obrázky těchto uměleckých děl a obdivovala jejich dokonalost a vlastně si snad poprvé uvědomila, že něco tak krásného bylo vytvořeno rukou nadaného člověka z obyčejného kusu kamene.
V doslovu potom autorka upřesňuje, které události jsou podloženy fakty, a které si upravila pro svůj příběh. Takže pro mě velmi příjemné překvapení a těším se na Raffaela v příštím roce.

petr_
05.09.2020 4 z 5

O rivalitě Michelagela a Da Vinciho se toho napsalo a nafilmovalo dost. Proto mě tato kniha potěšila. Je zajímavé, že na jednom místě (a možná i v jednom čase) vznikla dvě světoznámá díla.
Velmi se mi líbila část knihy, která popisuje přesun Davida na místo vystavení a to hlavně popis technické stránky, této strastiplné pouti. Pěkné je to, že ačkoliv oba umělci byli velmi sebevědomí, tak považovali dílo svého soupeře za dokonalejší. A protože to byli oba velcí umělci, tak si myslím, že to tak i mohlo být ve skutečnosti. Kdo jiný by mohl ocenit mistrovské dílo.

chodícírohožka
12.07.2020 4 z 5

Pěkný historický román o dvou renesančních velikánech, jejich práci a rivalitě. Povedeně napsané, čtivé, napínavé, se zajímavě vykreslenými postavami a koncem, který mi udělal radost.

jana14
09.06.2020 5 z 5

Je těžké vybírat ve velké nabídce historických románů od současných autorů. A pokud je autorkou knihy americká spisovatelka, scénáristka a televizní producenta, jsem dost skeptická. V podobných případech se totiž většinou setkávám s jakousi historickou fantasy , která nebere ohled na fakta, dobové reálie nebo rozdílnou mentalitu.
Román Mramor a plátno od S. Storey jsem dostala jako dárek a byla jsem příjemně překvapená. I když v mém srdci bude vždy na prvním místě vylíčení uměleckého boje slavného sochaře Michelangela v Schulzově románu Kámen a bolest, tuto knihu jsem přečetla s chutí.
I když se jedná o historickou fikci, tak velmi oceňuji, že autorka v závěru napsala krátký doslov (dnes věc nevídaná), ve kterém poctivě uvedla zdroje své inspirace a tvůrčí postupy. Ty, kterým stručné informace nepostačují, dokonce zve na svou internetovou stránku. Kéž by takto čtivých a přitom solidně zpracovaných historických románů bylo víc. Určitě si od paní Storey přečtu i další knihy.