Mrazivé dědictví přehled
Romain Garnier
Na Severním pólu tají ledy a odhalí tak nacistickou ponorku. Když se o tom v Berlíně dozví starý profesor Manstein, vyděsí se; jako bývalý člen Ahnenerbe, nacistického ultra tajného výzkumného ústavu, totiž ví, že stroj v sobě skrývá smrtící tajemství. Kdo se k ní přiblíží, umírá. Manstein kontaktuje jednoho z bývalých studentů, Johna Ackroyda, mladého Američana, který je v Německu profesorem sanskrtu, aby mu pomohl rozluštit palubní deník, jejž z ponorky vyzvedli američtí vojáci. Popisuje se v něm strastiplná cesta nacistů až do Thule, kde měly pro Hitlera získat magický klíč k vítězství. Tam je posléze vyslán i John, s pomocí Dafné, mladé vědkyně, se vydá po stopách neblahého „muže v zelených rukavicích", nebezpečného tibetského mnicha, okultního Hitlerova rádce, který měl Führerovi odhalit tajemství nesmrtelnosti...... celý text
Literatura světová Romány Vojenství
Vydáno: 2012 , PlusOriginální název:
L'héritage de glace, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mrazivé dědictví. Přihlašte se a napište ho.
Ačkoliv mám tento žánr ráda, tak mě kniha moc nezaujala. Přečetla jsem ji však do konce, nemám ve zvyku nedočítat knihy.
Přečteno, ale... Námět je celkem dobrý, jenže se to čte hrozně těžko. Dost jsem se přemáhala a nutila ke čtení.
Kniha Mrazivé dědictví v seznamech
Mrazivé dědictví je béčkový román, ale prvotřídní béčkový román. Stylově se pohybuje tak trochu mezi Danem Brownem a Lovecraftem. Zatímco v pasážích ala Brown to často zaskřípe, tak v těch lovecraftovských to má autor plně pod kontrolou. Je potřeba ještě podotknout, že tato kniha ctulhuovský mýtus nepřebírá, ale pohybuje se místy v podobných vodách. Tematicky se toto dílko odehrává v okultně nacistických sférách a vyzdvihuje na světlo pojmy jako Ahnenerbe, Thule, Agartha, Tibet, gigantismus, vril nebo zdánlivě překvapivě také Yeti. Celkově jsem s knihou spokojený a spíše předčila mé očekávání.
Citace: Ta prokleté ponorka se vynořila z ledové propasti před třemi dny a za tu dobu si už několik vašich kamarádíčků ze starých časů, kteří k nám po válce přeběhli, střelilo kulku do hlavy. Řekněte mi, co může téměř devadesátiletého chlapa dovést k sebevraždě! Určitě ne staré krystalové přijímače nebo hromada plesnivých desek s Horstem Wesselem a Lili Marleen.