Mrtvorozená Eliška Frankensteinová přehled
Michael Stavarič
Oceňovaná existenciální detektivka o bezduché dokonalosti. Autor svým formálně dokonalým, rytmizujícím textem ironicky zpřesňuje proslulou větu, že „peklo jsou ti druzí“. Peklo jsou totiž ti nejbližší. Eliška vášnivě ráda prodává byty. Občas některý z nich vyhoří. Nikdo neví proč. Ani hlavní vyšetřovatel, který se zamiluje do Elišky a spolu s ním začínají do dívčina života prosakovat střípky z rodinné historie, nikdy neobjasněná úmrtí, nikdy nepoznaná láska. Ke zvířatům, k lidem, láska k vlastnímu dítěti. Jak to, že si Eliška na nic nevzpomíná?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2010 , LabyrintOriginální název:
stillborn, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mrtvorozená Eliška Frankensteinová. Přihlašte se a napište ho.
Pro mě hodně zvláštní a ne zrovna jednoduchá kniha.
Ojedinělá forma psaní, monolog, náznaky, myšlenky, pocity, vše svázané v neskutečnou lingvistickou formaci.
Často jsem přemýšlela, co je skutečnost a co jen pouhý sen.
Peklo tentokrát nejsou ti druzí. Peklo jsou totiž ti nejbližší. V tomhle případě Eliška sama. Celý příběh je monolog mrtvorozené Elišky, která je úplně ztracená sama v sobě. Příběh totálně o ničem, celou dobu, ale sem tam jsou nějaké náznaky, které vás nutí číst dál a nebýt těch požárů, tak jsem to vzdala. Hrozně moc slovní omáčky. Taková hra se slovy, to je asi super, ale mě to vůbec nebaví. Na začátku skvělá poznámka autora k českému vydání a na konci zase skvělá poznámka překladatelky Radky Denemarkové. Michael Stavarič je rakouský autor narozený v Brně, ale od svých 7 let žije ve Vídni. Jeho mateřským jazykem je čeština, ale literárním němčina
Kniha Mrtvorozená Eliška Frankensteinová v seznamech
rakouská literatura tajemství rodinné vztahy psychiatrie psychologické romány psychické problémy mezilidské vztahy ocenění rozhlasové zpracování duševní poruchy, duševní nemoci rodinná tajemství retrospektivní vyprávění existenciální psychologieAutorovy další knížky
2010 | Mrtvorozená Eliška Frankensteinová |
2015 | Děvčátko s kosou |
2016 | Dny ohňů, dny spálenišť, dny popela |
2015 | Království stínů |
2009 | Včelikář |
Není to pro každého čtenáře, za mě - byla to jízda!
Smekám před prací překladatele a souhlasím se Stavaričem - nikdo jiný by to tak jako Radka Denemarková nepřeložil.