Můj život a Adolf Loos přehled
Elsie Altmann-Loos
Ve svých velmi osobních vzpomínkách vykresluje Elsie Altmann-Loos s jemnými nuancemi obraz architekta Adolfa Loose, jak ho poznala v soukromí, ale i obraz celé epochy… Vídeň, Paříž a Côte dAzur jsou zastávky na jejich společné cestě, k jejich každodennímu životu patřili významní současníci jako Peter Altenberg, Karl Kraus či Oskar Kokoschka.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2014 , PragmaOriginální název:
Mein Leben mit Adolf Loos, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj život a Adolf Loos. Přihlašte se a napište ho.
Literárně ani historicky ani umělecky mi to nic nedalo. Styl je dost ubohý, informačně bída (někdo to správně nazval v komentáři chaosem). Žila s ním příliš krátce, o minulosti nevěděla nic, jen co jí řekl, a minimálně o dětství a mládí toho bylo pomálu a velice jednostranně. Je to vlastně spíš o ní, koneckonců v titulu už to jasně a pravdivě zazní. 50%
Dnes celosvětově uznávaný architekt, spisovatel a reformátor života Adolf Loos (1870-1933) se v roce 1919 oženil s o 30 let mladší Elsie Altmann (1899 - 1984). Tato tanečnice získala vzdělání na progresivní Swarzwaldské škole, na níž vyučoval i A.Loos. Žili spolu 6 let a pak se rozvedli. Po smrti A.Loose jí po něm vzniklo dědictví (r.1933). Ve svých vzpomínkách Elsie vypráví o svém muži, tehdejším životě i významných osobnostech její doby.
Kniha Můj život a Adolf Loos v seznamech
Ke knize jsem se dostala náhodou (darem). Popravdě se přiznám, že životopisy příliš nečtu, a zejména se nezajímám o architekturu. Nicméně kniha byla velmi čtivá, ačkoliv autorka často v kapitolách přeskakovala místně i časově v příběhu. Popisuje nejenom svůj život, ale i společné zážitky ze soužití a manželství s Adolfem Loosem, který byl ve své době velmi kontroverzní osobou svými názory, stylem života, architektonickými koncepcemi i výběrem milenek a manželek. Doporučuji k přečtení, zajímavé. Lehce bulvární, ale pro ty, kteří úplně neočekávají nějaké architektonické popisky, skvělá kniha.