Muž bez tváře přehled
Peter May
Dobrý novinář riskuje krk i pro pravdu, o kterou nikdo nestojí… Velkou Británii čekají volby, ale ostřílený britský novinář Neil Bannerman má jiné starosti. Během jeho pracovního pobytu v Bruselu totiž došlo k tragédii, při níž zemřeli britský ministr zahraničí a místní žurnalista, který u sebe Bannermana ubytoval. Tomu, že se tihle dva navzájem zastřelili, jak to alespoň na první pohled vypadalo, však nevěří Bannerman ani belgická policie. A potvrzuje to i obrázek autistické dcery mrtvého novináře, jež se náhodou stala svědkyní celého incidentu. Kdo je tajemný muž bez tváře, kterého v onen osudný den zahlédla a posléze nakreslila? Proč museli její otec a britský ministr zemřít? V hlavním městě Evropské unie, plném vyhořelých pisálků a zkorumpovaných politiků, se rozbíhá vyšetřování vraždy, kterou by mnozí raději zametli pod koberec... Nové, lehce přepracované vydání Muže bez tváře je důkazem toho, že Peter May už před čtyřiceti lety zamířil k autorské špičce kriminálního žánru. „Těžiště Mayova talentu spočívá v charakterizaci a dialozích, což ukazuje i v Muži bez tváře, kde jsou všechny postavy důkladně vykresleny.“ – The Dorset Book Detective. „Pozoruhodně jasnozřivé čtení, které nepostrádá dramatický spád, a přitom nabízí řadu skutečně dojemných scén.“ – Raven Crime Reads.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2021 , OneHotBookOriginální název:
Hidden Faces, 1981
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Muž bez tváře. Přihlašte se a napište ho.
Po delší době jsem sáhnul po knize mého oblíbeného P.M. a byl jsem odměněn skvělým příběhem. Skokem jsem se přenesl do doby, kdy telefon fungoval jenom zapojený drátem do zdi, letenky byly papírové a vrcholem komunikační techniky byl telex (dálnopis). A to zoufalství, když se dva lidé minuli a nemohli se nějak spojit... Zápletka je umně upředena a udržovala mě až do samého konce v napětí. Takže všechny hvězdy jsou zasloužené a mě překvapuje nízké hodnocení 76 % od 181 čtenářů.
Mám koupeno už dávno, a teď byla ta dobrá doba a čas na čtení. May mě nezklamal, ač z jiného soudku a už z roku 1981, připadalo mi jako dnešní a tedy nadčasově napsané.
10 nejprodávanějších eknih (srpen)
05.10.2021
Knižní novinky (34. týden)
23.08.2021
Kniha Muž bez tváře v seznamech
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
To bylo dobré, hodně dobré. Petera Maye jsem znal z jeho novější tvorby jako dobrého, ale poněkud naivního vypravěče, který čtenářům servíroval jednodušší příběhy s bizarními zápletkami (Akta Enzo) nebo naopak uplakané příběh plné zoufale ztrápených a nekonečně smutných lidí (Ostrov Lewis). A pak jsem si přečetl (poslechl) Muže bez tváře. Ten příběh sice nebyl dokonalý, ale byl daleko dospělejší a konec nebyl naprosto předvídatelný, ani úplně bizarní. A navíc zde chyběly dlouhé a detailní popisy pitvy (které už v jeho knihách přeskakuji). Peter May jak ho neznám.
Zároveň mě to nutí k zamyšlení, proč píše autor v pozdějším věku naivní "rodinné" detektivky, nebo příběhy se zápletkami jak z béčkového hororu, když dříve uměl i literaturu pro dospělé. Ale pravda je, že starší knihy (a filmy) na mě obecně působí o poznání dospěleji nebo spíš vyspěleji. Naopak současná tvorba působí naivně, povrchně, často dětinsky... Taková je asi dnes doba a takovou si žádá i kulturu.