Mystika na úsvitu novodobého duchovního života přehled
Rudolf Steiner
Jedno z nejzásadnějších děl Rudolfa Steinera a moderní evropské esoteriky vůbec se po letech opět představuje českému čtenáři. Tento dnes již klasický spis, který byl přeložen do mnoha světových jazyků, vás provede hlavními milníky duchovních dějin lidstva – učením nejvýznamnějších mystiků západního světa, – a ukáže vám, jak číst jejich díla, abyste správně pochopili souvislosti mezi jejich myšlenkovými světy a duchovními zkušenostmi. Rudolf Steiner s metodičností sobě vlastní provádí čtenáře dílem takových osobností, jako byli Mistr Eckhart, Mikuláš Kusánský, Jakub Böhme nebo Giordano Bruno a ukazuje význam těchto osobností pro naši dobu i pro budoucnost. Autor svůj spis uvádí a vystihuje slovy: „...musíme hledat ty prvky novodobé vědy, které vedou k mystice. Na jejím základě můžeme znovu dosáhnout duševní pádnosti, která se nezastaví u temně mystického, jen citového vnitřního života, nýbrž vystoupá od mystického východiska k poznání ducha. Středověká mystika uchřadla, protože ztratila vědecké podloží, jež pozvedá síly duše vzhůru k duchu. Tato knížka chce čtenáře podnítit k tomu, aby ze správně pojímané novodobé vědy čerpal síly směrující do duchovního světa.“ ... celý text
Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: 2009 , GradaOriginální název:
Die Mystik im Aufgange des neuzeitlichen Geisteslebens und ihr Verhältnis zur modernen Weltanschauung, 1924
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mystika na úsvitu novodobého duchovního života. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Mystika na úsvitu novodobého duchovního života v seznamech
1999 | Filosofie svobody |
2005 | Tajná věda v nástinu |
2001 | Podstata včel - kosmická chemie |
1999 | Kalendář duše |
2000 | Má cesta životem |
Netuším pro koho je kniha určena. Podle názvu jsem myslel, že bude úplně o něčem jiném. Z doslovu překladatele mám pocit, že je spíš pro lidi, které zajímá filozofie smyslového a vnitřního poznání v mystice. Celou knihou se prolíná snaha o co nejlepší rozumový popis prostý jakéhokoliv mysticismu. Předpokládal jsem, že se více dozvím o mysticích v knize zmíněných a o jejich učení. Kniha se však věnuje pouze popisu a teorii o tom jak rozlišit smyslové a duchovní poznání. Upozorňuje, že pokud někdo chce mluvit o duchovní úrovni, musí nějaké zážitky přesahující smyslovou zkušenost mít, protože jinak nejsou jeho řeči relevantní ať by byly sebelogičtější a seberozumější. K vnitřnímu duchovním poznání se jednoduše nedá dospět pouze smyslovým a rozumovým poznání, je nutné v sobě nalézt i tu spirituální zkušenost. Všichni mystikové v knize jsou samozřejmě křesťanští a já jsem tam bohužel vnímal ten limit, kdy nejenom samotná doktrína křesťanství, ale i samotná představa Boha brání v úplném mystickém poznání. Tedy aspoň v kontextu nenáboženské mystiky a budhismu prostého folklóru. Navíc se kniha poměrně špatně čte. Asi jsem opět nepatřil do cílové skupiny čtenářů. Ale pokud jste vysoce intelektuální filozoficky založení lidé a zajímá vás filozofie mystického poznání, mohlo by vás to intelektuálně bavit. Verše od Angeluse Silesia v poslední kapitole byly úžasné, skvěle přeloženo. Nemůžu se ubránit dojmu, že v dnešní době je už kniha poněkud zastaralá. Vlastně je to jen teorie bez popisu alespoň nějaké praxe. 55%