Mýty a texty přehled
Gary Snyder
Obsáhlá báseň Garyho Snydera Mýty a texty se „… zrodila mezi lety 1952 a 1956. Jejích několik rytmů je založeno na dlouhých dnech ticha ve srubech na horských pozorovatelnách; vázání klád pro Warm Springs Lumber Co… a písních a tancích indiánských kmenů z Velké pánve, se kterými jsem trávil čas. Název má původ u výborných Sapirových, Boasových, Swantoných a dalších sbírek indiánských lidových příběhů z počátku 20. století; to také znamená dva zdroje lidských vědomostí – symboly a smyslové vjemy. Snažil jsem se vést svůj život jako hobo a dělník, otázky historie a filosofie v mé hlavě a záblesky kořenů náboženství jsem meditací, peyotovými a „tajnými šílenými rituály“ nahlédl jako jednu celistvou věc...“ Mýty a texty Garyho Snydera (*1930) vyšly poprvé v roce 1960 a od té doby jejich význam stále roste. Dnes je můžeme směle zařadit do stejné roviny jako Eliotovu Pustinu, Poundova Cantos či Williamsův Paterson. Toto české vydání je opatřeno poznámkovým aparátem, který chybí i u anglických vydání.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mýty a texty. Přihlašte se a napište ho.

Přestože považuji Gary Snydera za jednoho ze svých nejmilejších autorů, tato jeho proslulá kniha poezie mi vůbec nesedla. Vlastně jsem skoro ničemu nerozuměla, a to z jediného důvodu – neznám kontexty. Všechny básně v této sbírce odkazují na jiná díla, z nich mnohá opět odkazují na nějaká další (často starou japonskou poezii), jak je zaplaťbůh aspoň vysvětleno v závěrečných Poznámkách. Zkrátka a dobře, nemám dostatečné vzdělání, takže zklamání jde na vrub zcela a výhradně mé nevědomosti. Vy, kdož jste moudřejší a sečtělejší než já, si Mýty a texty jistě náležitě užijete.
Kniha Mýty a texty v seznamech
v Mé knihovně | 12x |
1967 | ![]() |
1995 | ![]() |
2005 | ![]() |
1995 | ![]() |
2000 | ![]() |
(SPOILER) Autora básnirka prvotina básně pochází 1952-1956 velmi pekna meditativni poezie o přírodě a přírodních mytech rád v ní občas
jen tak zalistuju a přečtu si pár básní a jako vše od autora nepřestává bavit.
Tisice kluku zastřelili a zmlatili
že chtěli dobrý bydlo bydlo a dobrej plat slušný jídlo i v lesích tam.
Nikdo nevěděl co to znamená
Vojáci nespokojenosti
Sedim bez myšlenek u povalove cesty.
Crtam novy mytus
a sleduji zabronose
Poslední náklaďák je pryc
Pozemske matky a ty co pijí
z prsou pozemských matek jsou smrtelné
Ale ty co saly z prsu
Matky vesmíru smrt nikdy nepotka