Na kameni kámen (2025) | Databáze knih

Na kameni kámen přehled

Na kameni kámen
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552603/bmid_na-kameni-kamen.jpg 4 42 42

Pohnutý příběh dvou mladých lidí, kteří odhalují pravdu o své rodinné historii Když Adam přijde do bytu Eviny babičky s tvrzením, že kdysi patřil jeho rodině, ani jeden ještě netuší, jak hluboko jsou jejich osudy propletené. Mezi starými zdmi začne ožívat pravda o lásce mezi jejich prarodiči, které rozdělila válka. Nově objevené skutečnosti otřesou nejen Eviným světem, ale i Adamovou vírou v dědečka, který jako jediný z rodiny přežil koncentrační tábor. Kolotoč křivd se znovu roztáčí. Obrátí se Adamův hněv proti Evě, nebo dokážou čelit stínům minulosti společně? Naďa Reviláková vypráví příběh dvou mladých lidí, do jejichž životů se propisují historické i osobní zkušenosti jejich předků.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na kameni kámen. Přihlašte se a napište ho.

manteca8619
předevčírem 5 z 5

Knihu jsem si vybrala od Albatrosu v rámci spolupráce a jsem za to ráda, tohle rozhodně není žánr po kterém bych normálně sáhla. Už samotná obálka mě zaujala svou strukturou a postupně jsem díky příběhu pochopila její smysl. Víte co jsou to kameny zmizelých? Já teda nevěděla, že na různých místech ČR (a nejen u nás) se dají na zemi najít dlažební kostky s mosazným povrchem, které jsou zasazené do chodníku před dům, ve kterém žily oběti holocaustu.
Hlavní hrdinka Eva jde navštívit svou babičku a před jejím dome je svědkem zasazování takové kostky do chodníku. A tím začíná celý příběh který v sobě nese trochu napětí a tajemna. Eva se tak střetne s mladíkem Adamem, jehož děda dříve bydlel v tom samé bytě, kde teď žije její babička. Adam se snaží získat co nejvíce informací o dědovi, který přežil koncentrační tábor a Eva tak zjišťuje že i její rodina má svá tajemství, která se postupně dostávají na povrch.
Tento příběh se zabývá otázkou transgeneračním přenosem traumat.
I když mě osobně hlavní hrdinové moc nesedli a Adam mě občas až děsil, tak se mi kniha líbila a doporučuji k přečtení.

iška
předevčírem 4 z 5

Tak jsem si opět objevila další autorku. Budu se muset podívat na její literaturu pro děti a případně něco podstrčit vnučkám. Některé věci zapomenout prostě nelze, ale pěstovat si v sobě zášť a přenášet staré křivdy na mladší generaci? Hodně dědeček Adama pokřivil. Ten moment znemožnění emigrace celé rodiny ve jménu lásky jsem již zaregistrovala v Haně A. Mornštajnové. Byl to zvláštní příběh, ale mám pocit, že tu pár věcí zůstalo nedotažených.

hoptimista
04.03.2025 2 z 5

Pojďme si přiznat, že tohle se bohužel nepovedlo. Strašně nahuštěné do krátkého rozsahu, nepochopitelné chování postav (Ach, ty dialogy, to bylo utrpení. A ten starej by se takhle zcela jistě vyjadřoval na kameru, vždyť mluvil jak zastydlej puberťák). Transgenerační přenos je určitě zajímavé téma, ale nějak mi přišlo, že to tady bylo tak podivně na sílu natlačeno. Je mi líto, prostě se tomu celkově vůbec se tomu nedalo uvěřit.

Nelítostný lovec, Polapená a další knižní novinky (7. týden)

09.02.2025

Kniha Na kameni kámen v seznamech

v Mé knihovně39x