Na mušce lovce přehled

Na mušce lovce
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250688/bmid_na-musce-lovce-250688.jpg 4 265 265

Po mimořádném úspěchu českého vydání vzpomínek sovětského odstřelovačského esa Vasilije Zajceva přichází kniha, která nabízí podobně strhující pohled na boje na východní frontě, avšak tentokrát z perspektivy jednoho z nejlepších odstřelovačů německé armády, Josefa "Seppa" Allerbergera (1924-2010). Tento rodák ze Štýrska se v roce 1942 dobrovolně přihlásil do wehrmachtu a nejprve byl vycvičen jako střelec z kulometu. Se snajperským řemeslem se začal seznamovat po svém zranění v létě 1943. Během následujících tvrdých ústupových bojů se záhy stal druhým nejúspěšnějším odstřelovačem německé armády a posléze jedním z mála řadových vojáků, kteří byli vyznamenáni Rytířským křížem Železného kříže. Pro české čtenáře je tato nesmlouvavě otevřená a místy drastická memoárová publikace, kterou zpracoval německý odborník na historii odstřelovačství Albrecht Wacker, pozoruhodná tím, že strastiplná bojová cesta Seppa Allerbergera v závěru války krátce přivedla i na naše území.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na mušce lovce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (77)

Tvurce001
10.03.2024 5 z 5

"Přežije pouze ten, kdo přežije." S láskou Kalašnikov a Darwin.

braunerova
07.07.2023 2 z 5

Tentokráte půjdu proti proudu, za mě literární slabota, kniha mě za chvíli přestala bavit. Sepp Allerberger si nepsal žádný deník a promluvil až po 50 letech. Po takové době zbude jen pár fotografií, medaile a v paměti několik historek. Wacker proto vypravování doplnil krvavými scénami, výklady o zbraních a okořenil neustále se opakujícími hláškami typu "hlava pukla jak přezrálý meloun", "klokotající krev" nebo "vojáci jsou na pokraji fyzických sil". Literárního Seppa obdařil takřka nadpřirozeným uměním střelby; opakovaně zachraňuje svojí jednotku, postřílí sovětské důstojníky, vyřídí oddíl odstřelovačů nebo zlikviduje 7 transportérů z 12. Na Slovensku dokonce odrovná celou rotu Rusů. Bylo to tak nevěrohodné, že i překladatel V. Cinke připojil poznámku, že je těžké rozlišit, co jsou skutečné zážitky a co literární invence A.Wackera. Osudy skutečného Seppa Allerbergera by si zasloužily lepšího spisovatele.


mira.fora
03.07.2023

Knizku som precital jednym dychom. Neskutocne, za aku hranicu clovek dokaze ist. Dal by som to ako povinne citanie ludom, ktori tuzia po vojne miesto vyjednavania.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na mušce lovce v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených364x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených30x
v Knihotéce142x
v Chystám se číst82x
v Chci si koupit33x