Na počátku byl Sumer přehled

Na počátku byl Sumer
https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70556/bmid_na-pocatku-byl-sumer-Mh3-70556.jpg 5 140 140

Populárním způsobem seznamuje knížka s dějinami a kulturou prvního historického národa, který vstoupil do dějin zhruba 3 tisíce let př. n. l. v oblasti mezi Eufratem a Tigridem. Zásluhou archeologů byly objeveny trosky sumerských měst a v nich bohaté památky, které poskytly badatelům možnost rekonstruovat dějiny tohoto podivuhodného státu a ukázat na prvenství Sumerů v různých oblastech lidského vědění a kultury. O tom všem zasvěceně a často napínavě vypráví autor využívající řady vědeckých faktů a nejnovějších poznatků. 1. vydání... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mladá fronta

Na počiatku bol Sumer, 1966

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na počátku byl Sumer. Přihlašte se a napište ho.

JohnMiller
09.02.2025 3.5 z 5

K tejto knihe sa mi spája jedna milá príhoda. Keď som svojho času zúfalo pátral po diele Epos o Gilgamešovi (ale nie natoľko zúfalo aby som vyskúšal antikvariáty a bazáre) pod kolónkou Sumerská civilizácia som našiel práve toto dielo. Zarezervoval som si ho a išiel vyzdvihnúť. Pri pokladni obsluhovala veľmi príjemná staršia pani na dôchodku, ktorá keď ma zbadala - po mojej požiadavke - vyhlásila, že ,,vyzeráte ako Sumer. Takéto konštatovanie ma celkom zarazilo ale v tom dobrom slova zmysle. Zasmial som sa. Dali sme sa trochu do reči a zistil som, že ide o právničku na dôchodku, ktorá si takýmto spôsobom privyrába. Išlo o celkom sčítanú pani, ktorá mi odporučila aj iné diela od Zamarovského - ktorého som práve prostredníctvom nej spoznal. Hoci išlo o moju prvú knihu od tohto autora, ale nečítal som ju ako prvú, (to boli Dejiny písané Rímom a Vaše veličenstvá pyramídy).

Na počiatku bol Sumer je klasický Zamarovský z jeho vycibreným populárno-náučným žargónom, ktorý je miestami odľahčený humorom, je kritický k špekuláciám a celú sieť histórie splieta do encyklopedickej formy. Text má miestami - hlavne v kapitolách o objavovaní a v častiach s archeologickým výskumom - dobrodružný nádych. Čo nie je prekvapivé, keďže niektorí protagonisti zažívali veľmi podobné adrenalínové situácie ako samotný Indiana Jones.

Zo začiatku mi nesmierne prekážalo usporiadanie textu, ktorá je v stĺpcoch (tak ako to býva v encyklopédiách alebo v bibliách - ako to asi väčšinou býva). Avšak už po niekoľkých stranách som si uvedomil, že je to v podstate jedno, keďže je tento zväzok husto ilustrovaný, plný fotografií, že tých plných dvojstĺpcov zase veľa nebolo.
K obsahu iba skromne. Ide o historické bádanie úplne prvej civilizácie, ktorá sa nielenže usadila - teda prešli s kočovného a pastierskeho spôsobu života - ale dala vzniknúť písmu, agrárnej spoločnosti, matematike (sčítanie, odčítanie, násobenie, delenie, výpočet obsahu a objemu vlastnými mierami) kolesu (ktoré bolo podľa zistení pravdepodobne prv použité na vojenské účely), a mestskému štátu.

Zamarovský zachytáva predhistóriu, zrod, vrchol aj pád a zánik Sumerov. Popisuje akými spôsobmi sa snažili rozlúštiť klinové písmo - ktoré podobne ako egyptské hieroglyfy nemajú alfabetický charakter. Celkom ma prekvapili aj mýty a legendy, ktoré sa tak náramne podobajú a miestami až zhodujú s tými, ktoré sa nachádzajú v starom zákone - potopa, rajská záhrada, stvorenie človeka: príbeh Adapa (ktorý dopadol podobne ako Adam) či Babylonská veža a iné.

Ide o čitateľsky veľmi prístupný text - ako to u Zamarovského býva - nadupaný obrovským množstvom informácií.

Kulm
02.08.2024 5 z 5

Výborné pojednání o historii Sumeru. Jak už je u knih pana Zamarovského zvykem, je kniha velice čtivě napsaná a samozřejmě obsahuje i několik odkazů vztahující se k českým zemím.

RADOST
12.08.2021 4 z 5

Tato kniha mě před padesáti lety jako středoškolskou studentku velmi zaujala a přispěla k touze poznávat historii.

Kniha Na počátku byl Sumer v seznamech

v Mé knihovně201x