Na stráži přehled

Na stráži
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527001/bmid_na-strazi-655e3ab4c30e9.jpg 4 140 140

Stanoviště / Stanovište série

1. díl >

Rusko v blízké budoucnosti. Po válce jsou celé oblasti zamořené a řeky otrávené. Jednotlivá města nemají téměř žádný kontakt s vládou v Moskvě. Mladý Jegor pobývá na základně v Jaroslavli už několik let. Jeho nevlastní otec Polkan, mu ztěžuje život a krásná Michelle o něj nemá zájem. Jegor sní o světě za železničním mostem, na druhé straně řeky. Po tomto mostě však nikdo nepřešel desítky let. Až do dnešního dne...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)
Originální název:

Пост. Эпизод 1 (Post. Epizod 1) , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na stráži. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Profesorskey
15.06.2024 3 z 5

Glukhovsky se mi pomalu ale jistě zapisuje do mozku jako dobrý vypravěč žánru post-apo. Stanoviště mi po přečtení přijde jako trochu delší povídka, která zabaví při deštivém víkendu. Neurazí, ale ani nějak překvapivě nenadchne. Text příjemně plyne, děj graduje, a ač se jedná o první díl, tak je i dobře a dostatečně ukončen. Autor znovu vsází na osvědčenou kartu - máme tu železniční most, který překonává neprostupnou jedovatou hraniční řeku, ze které stoupá leptající žlutá mlha. Ale z druhé strany něco přichází... něco, co vysvětlí minulost. Něco, co je třeba pochopit a možná i zastavit. PS: pokud nemáte rádi fanatické náboženské pindy, sáhněte po něčem jiném.

Ivan F
06.06.2024 4 z 5

Takže, všetci to tu porovnávajú s Metrom, to robiť nebudem, ale napíšem, že Metro ma jednoducho nebavilo, bolo to celé recyklované a určené čitateľom stredných škôl. Lenže, každý spisovateľ sa mení a stalo sa tak aj v prípade Glukhovského. Tentoraz nestavil na akciu, na popis samotnej apokalypsy, ale na pomalé budovanie deja a atmosféry, ktorá je obludná a myslím si, že sa veľmi blíži k realite života v súčasnom Rusku. Podľa mňa nastavil spisovateľ zrkadlo rusom ako takým, pretože pozná národ, z ktorého pochádza a vie po čom nielen jeho spodina, ale aj "elita" túži, ba priam baží. Temnota, prázdnota a smrť. Je zaujímavé sledovať paralely medzi fiktívnom dejom knihy a tým, čo môžeme sledovať, že sa v súčasnosti v Rusku deje.

Preklad nemá chybu, je to pekný príklad prekladateľského vcítenia sa do deja.


Atlantis
24.05.2024 3 z 5

Všichni srovnávají s Metrem a víte co? Já budu taky. Jenže já mám jednu výhodu - mně se Metro dost nelíbilo. Kde v Metru pádí jeden pitomý nápad za druhým, ve Stanovišti si dáváme načas, poznáváme postavy a prostředí a budujeme atmosféru. Jenže ne úplně vydařeně, brzy se vše začne motat v kruhu a sledujeme události z různých úhlů pohledu, jenže nám to nepřináší nové informace. Úplně v hlavě řvete: "Táhněte už někdo na ten de*ilní most!" Poslední třetina slibuje zajímavé pokračování, ale já se do něj asi v dohledné době nepustím, na to jsem se až příliš nudil.

všechny komentáře

Související novinky (4)

Katastrofická vize budoucnosti Ruska pokračuje...

25.11.2023


Katastrofická vize budoucnosti Ruska od autora bestsellerů Metro 2033, 2034 a 2035.

22.03.2023


Všechno, co jsme ztratili, Dny rozhodnutí a další knižní novinky (10. týden)

05.03.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Na stráži v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených173x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených2x
v Knihotéce114x
v Chystám se číst146x
v Chci si koupit69x
v dalších seznamech2x