Na vrchol přehled
Nicholas Binge
Když se uprostřed Tichého oceánu zničehonic objeví obrovská hora, je na ni vyslána skupina vědců, aby ji prozkoumala, sesbírala vzorky a zjistila, co se nachází na jejím vrcholu. Jedním ze členů výzkumné expedice je i významný britský vědec, badatel a chronický samotář Harold Tunmore, který má pro cestu na záhadnou horu vlastní důvody přesahující vědecký zájem Čím výš ale tým pod vedením zkušeného horolezce a bývalých armádních důstojníků stoupá, tím podivnější věci se začínají dít. Čas i prostor se tu chovají jinak, minuty se mění v hodiny a hodiny ve dny. Uprostřed všeprostupujícího chladu, nebezpečných nadmořských výšek a zrádných útesů se horolezcům začnou vkrádat do mysli cizí myšlenky a ty vlastní naopak blednou. Co během výstupu zjistí o sobě a svém světě? Co nebo koho objeví na vrcholu – a dostanou se tam vůbec živí a zdraví? Kniha Na vrchol, která je zarámovaná nálezem neodeslaných dopisů Harolda Tunmora skrývajících neuvěřitelný a mrazivý příběh, se odvážně pouští do úvah o hranicích vědy a víry a zkoumá krásné i temné stránky lidské povahy.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na vrchol. Přihlašte se a napište ho.
Tak tohle opravdu nebyla kniha, která by mě bavila.
Záhadně se objeví obrovská hora a týmy vědců a lidí s různými oblastmi odborných znalostí se vydají na misi, aby na horu vyšplhali, studovali ji... a přitom doufají, že vyřeší tu velikou záhadu.
Nejprve byla kniha napsána v epištolním formátu. Dopisy byly od jednoho z průzkumníků jeho neteři. Rozhovory nebyly jen dokumentovány, byly dlouze popisovány. Všechno bylo ve skutečnosti podrobně popsáno. Už jen délka těchto dopisů mě přiměla o nich pochybovat, což zničilo mou schopnost užít si příběh. I kdyby měl být hlavní hrdina talentovaným spisovatelem, kdy by měl čas napsat tyto dopisy?
Zbytek postav se zdál duchoprázdný, protože členové týmu byli buď na obtíž, nebo přátelští, kdo ví co a kdo se zdá, že něco skrývá. Stejné cvičení jako u jiných „průzkumných“ knih.
Moje pozornost se jen toulala. Pořád jsem kontrolovala, kolik stránek z knihy ještě zbývá přečíst, a to nikdy není dobré znamení. Myslím, že dvě hvězdy, protože to nebylo tak hrozné. Prostě to nebylo pro mě.
Motiv knihy měl potenciál a od začátku mě zaujal stylem vyprávění z dopisů. Prvních pár stránek nastínilo zajímavý děj.
Bohužel ve mně nedokázala kniha vyvolat žádné pocity ani jsem si nedokázala vytvořit vztah s postavami.
Knihu jsem se musela nutit dočíst a konec bohužel za tu dobu strávenou u knihy nestál.
Hlubina, Dotek temnoty a další knižní novinky (45. týden)
05.11.2023
Kniha Na vrchol v seznamech
v Mé knihovně | 64x |
(SPOILER) Nemohu se ztotožnit s místním hodnocením této knihy. Román je psaný čtivou a nezvyklou formou, o které jsem si zpočátku myslel, že mi při čtení bude vadit. Nakonec se ukázalo, že její vliv je na vyprávění příběhu takřka nulový, vzpomenete si na ni jen v začátcích kapitol. Co se týče příběhu, jedná se o pro mě fascinující téma, jež autor dokonale poskládal z prvků náboženství, kvantové fyziky, biologie a, s mírnou nadsázkou řečeno, ufologie. Ostatně takhle nějak si představuji sci-fi. Reálné problémy moderní fyziky jako jsou diletace času, ohyb prostoru a vícedimenzionální vesmír, které v posledních letech chápali, a to ještě ne úplně, maximálně Einstein s Hawkingem, pojal autor po svém, přičemž určité teorie vysvětlil velice dobře, viz například problém lineárního vnímání času. Že poté rozuzlení nabídne ve formě náboženství není v knize nijak na sílu, ostatně důvěřovat teoriím Einsteina a Hawkinga je svým způsobem pro obyčejného člověka také takové náboženství; přijímáme premisu o vzniku života, nekonečnosti vesmíru a teorii relativity, jako by právě takové vědecké poznatky byly více hmatatelné než boží existence. Ale to nejsou. A možná právě takový filozofický přesah jinak akčního a napínavého sci-fi udělal z knihy něco, co mě bavilo číst, o čem mě bavilo přemýšlet a co se nestydím chválit.