Na západe nič nové přehled

Na západe nič nové
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465950/mid_na-zapade-nic-nove-cJA-465950.jpg 5 8947 8947

Vojnový román Na západe nič nové, ktorý vyšiel v roku 1929, preslávil autora takpovediac za noc. V priebehu osemnástich mesiacov bol preložený do 25 jazykov a vyšiel v celkovom náklade 3,5 milióna výtlačkov. Jeho filmové spracovanie vyvolalo skutočný škandál: verejnosť bola šokovaná pravdivým, realistickým zobrazením vojny, ktorá zničila celú vtedajšiu mladú generáciu, pretože neodvratne predurčovala osudy – aj osud devätnásťročného Paula Bäumera a jeho šiestich spolužiakov, ktorí nasadzovali svoje životy v nezmyselných bojoch netušiac, že z hrozného vojnového besnenia pre nich už niet návratu.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

Im Westen nichts Neues, 1928

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na západe nič nové. Přihlašte se a napište ho.

Ferda43
08.10.2024 5 z 5

Koktejl hnusu a nádhery... Jaká zbytečnost a marnost.. Zoufalství nad zbytečnou ztrátou ideálů a naivního života.. Jako matka jsem prožívala ztrátu syna ještě před jeho smrtí. Jako člověk jsem žila několik dní v zákopech a s úlevou se vždycky vynořila do reality... Kolik jich tuto možnost nemělo.. Cítím velikou lítost nad touto slabinou "pána tvorstva"...
Ovšem literární vyjádření Remarqua to je nádherný skvost zabalený v pytli sraček,..

JaroslavN
04.10.2024 5 z 5

Jak těžko se mi tato kniha hodnotí. Je to prostě zpověď člena jedné generace... Generace, která byla zničena válkou, i když unikla jejím granátům. Měla by být povinně v každé domácí knihovně....

eva3992
28.09.2024 5 z 5

Mladík Paul nás s sebou vezme do války, do zákopů a ukáže nám zblízka, jak se mladí muži, ještě chlapci, dokáží vyrovnat s hrůzami první světové války. Se ztrátami, zraněními, a nejen těmi fyzickými, ale hlavně těmi na duši, které se již nikdy nezahojí.

V rámci skupiny Klasikomilů jsme tentokrát měli přečíst knihu, která nás přivedla ke čtení, ať už obecně nebo ke čtení klasiky. Když jsem se nad tím zamyslela, tak i po desítkách let mám v sobě pocit, který jsem měla po dočtení této knihy. Byla jsem zvědavá, zda mě příběh zasáhne stejně i teď a ano, bylo to stejné i tentokrát.

Je to silné, smutné, bolavé, drsné, syrové, surové a nedivím se, že mě to zasáhlo i v šestnácti letech. Příběh je podán otevřeně, se vším všudy. Ať už to jsou hrůzy v zákopech nebo ve vlastní hlavě. Je tu spousta emocí, které se na mě přenesly. Je tu skvěle vykreslena atmosféra a já cítila strach společně s vojáky.

Ač je to tak těžké čtení, je tak krásně napsané. Moc se mi líbí, jak Remarque píše, užívám si jeho věty i nádherné a pravdivé myšlenky.

Klasika nestárne, jsem toho důkazem, líbí se mi stále stejně

Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)

09.10.2022

Tohle umíme: mastit karty, nadávat a válčit. Není toho moc na dvacet let - je toho příliš na dvacet let.

To, co píší v novinách o zlatém humoru vojáků, kteří pořádají taneční večírky, sotva se vrátili z bubnové palby, jsou vyloženě kecy. Neděláme to proto, že bychom byli tak veselí; bavíme se, protože jinak bychom chcípli.

Mne pripomína front strašidelný vír. Aj keď je človek ešte ďaleko od jeho centra, v pokojnej tíšine, cíti už jeho saciu silu, čo ho pomaly, neodvratne, bez veľkého odporu priťahuje.

Ocenění knihy (1)

2019 - Kniha roku - Čtení tě mění (Audiokniha roku)

Kniha Na západe nič nové v seznamech

v Přečtených15 050x
ve Čtenářské výzvě1 656x