Na Zemi sme na chvíľku nádherní přehled
Ocean Vuong (p)
Brilantný, srdcervúci, nežný, originálny – debutový román Oceana Vuonga je rozsiahlym a zdrvujúcim portrétom rodiny a zároveň dokladom oslobodzujúcej sily rozprávania. Rozprávač, ktorému nikto nepovie inak ako Psíček, sa v svojich takmer tridsiatich rokoch rozhodne napísať list, v ktorom odkrýva rodinnú históriu. Tá sa začína ešte pred jeho narodením vo vojnovom Vietname a dovoľuje matke nazrieť do okamihov svojho života, ktoré nikdy nepoznala. Román prináša svedectvo o iste láskyplnom, avšak komplikovanom vzťahu medzi slobodnou matkou a jej synom, ako aj surový pohľad na otázky rasy, spoločenskej vrstvy, sexuality a maskulinity. Román Na Zemi sme na chvíľku nádherní nás uvádza do sveta závislosti, násilia a traumy, ide až na dreň súčasnej americkej skúsenosti, zároveň však nestráca zmysel pre súcit a pochopenie. Román Oceana Vuonga je básnickým obrazom sily prameniacej z možnosti vyrozprávať vlastný príbeh a prelomiť ticho tých, ktorí ostali nevypočutí.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , LindeniOriginální název:
On Earth We're Briefly Gorgeous, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na Zemi sme na chvíľku nádherní. Přihlašte se a napište ho.
Rozhodně zajímavě napsané, ale nějak jsem tomu všemu nevěřila, toho negativního, ponurého, neutěšeného tam bylo prostě moc a slunce na konci tunelu se neobjevilo. Jestli je to pravdivá autobiografie a ne autofikce, tak autorovi jeho život opravdu nezávidím.
Kniha složena ze tří částí, první jsem se velmi nutila číst dál, druhá část čtivější, třetí příliš nesourodá - velice básnických obratů, metafory za každou cenu jsou obsaženy v celé knize. Něčím zajímavé, nutí k zamyšlení. Tím, že se jedná o autobiografii, tak se člověk přinutí přemýšlet o tom jak se má dobře, když si přečte, co jiné rodiny na jiném konci světa si prožívají. Je velmi znát, že autor je básník.
Ignis fatuus, Host a další knižní novinky (23. týden)
02.06.2024
Knižní novinky (49. týden)
05.12.2021
Kniha Na Zemi sme na chvíľku nádherní v seznamech
Pěkná kniha, i když trochu zvláštní. Chvílemi jsem moc nechápala, o čem vlastně je, ale i přesto byla něčím zajímavá.