A zrodí se Nadace přehled

A zrodí se Nadace
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21852/mid_a-zrodi-se-nadace-63a842c3a975d.jpg 4 447 447

Nadace / Nadácia série

< 7. díl

Sedmá kniha série Nadace, která dejove predchází celému cyklu a navazuje na Predehru k Nadaci. V době, kdy Hari Seldon bojuje za zdokonalení své revoluční psychohistorické teorie a o zajištění lidskosti mezi hvězdami, zachvívá se velká Galaktická Říše na pokraji apokalyptického zhroucení. Seldon a ti, jež miluje, jsou zachyceni vírem a stávají se pěšci v boji o nadvládu. Kdokoli by ovládal Seldona, ovládal by psychohistorii – a s touto zbraní i budoucnost Galaxie. Mezi těmi, kteří chtějí proměnit psychohistorii v největší clověku známou zbraň, jsou politický demagog se slabou vůlí, císař Cleo I. a nemilosrdný militaristický generál. Jako poslední službu lidstvu musí Hari Seldon zachránit své životní dílo z jejich moci a najít pravé dědice. Hledání začíná u své vlastní vnučky a přináší sen o nové Nadaci. Máte před sebou dlouho očekávaný poslední román velmistra science fiction z nejvetší SF řady, jaká kdy vznikla. Kniha A zrodí se Nadace, kterou dokončil těsně před svou smrtí, je vrcholným výkonem života velkého spisovatele, vzrušujícím odkazem tvořivého génia Isaaca Asimova.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Classic

Forward the Foundation, 1993

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A zrodí se Nadace. Přihlašte se a napište ho.

jirijanovotny
04.12.2024 4.5 z 5

Krásné zakončení trilogie, která se protáhla na rovných 7 dílů.
Jak ji nazvat? Použít nějaký čechizmus a nazvat to sedmologie? (trilogie, čtyřlogie, pětilogie, šestilogie… to by mohlo fungovat ne? Vždyť splácanina dojmologie se chytila u různých divnolidí).

Zpátky k dílu: zakončení v kruhu, s mírným přesahem. Poslední díl končí o pár událostí dál, než první díl začíná. Takže takový uroboros (u Rob or Ros).

Pár pěkných kousků z knihy:
Důležitost přítomného okamžiku: "Ale jak můžeme rozvinout psychohistorii s nějakou nadějí na úspěch, pokud zůstaneme neznalí politiky? Chci říct současné politiky. Nyní – nyní – je chvíle, kdy se současnost mění v budoucnost. Nemůžeme jen studovat minulost"

Daně: "Výsledek je ten, že daně vybírající oddělení vlády narůstá co do velikosti a pomalu se stává nekontrolovatelným. Průměrný občan nedokáže rozumět tomu, proč ani kolik daní platí."

Věk - vždy je nám nejvíce, co nám kdy bylo: "Je ti teprve čtyřicet devět. To je pořád více, než kolik mi kdy bylo."

murdoch
27.10.2024 3 z 5

(SPOILER) Propojeno, zakončeno. Ale vlastně jsme zase na začátku, ouroboros se zakousl do ocasu a na Terminu a ve Stars Endu vše teprve začíná, zatímco Trantor pomalu ale jistě končí.
Stejně jako na celé Nadaci, i tady mě fascinuje hlavně to, jak tu máme vedle sebe zajímavě rozehraný nápad a super postřehy a všechno to shazují ploché, neuvěřitelně jednoduché a naivní postavy s často až pitomými a protiřečícími si dialogy. Seldon tu je občas mistr světa, občas úplný idiot... Jsem si jistý, že kdyby Nadaci někdo takhle napsal teď, nemá šanci ji vydat. Byla tenkrát holt jiná doba (na začátku, když vznikaly první knihy série) a později už šlo o knihy známého autora, kterému se dá vydat cokoliv a lidi to koupí. Závěr? Nenadchne, nenaštve, skalní fanoušky Nadace potěší... Ale já se už k celé sérii vracet nehodlám.

_jukL
27.09.2024 5 z 5

No a konečně závěr. Po Předehře, kterou Asimov nutně potřeboval k pevnému propojení celého eposu se v A zrodí se Nadace se svým světem definitivně loučí.

Knížka je ve své podstatě velmi smutná, protože to není jen Seldon kdo v ní stárne, ale především pak sám autor, který v silně emočně laděném příběhu rozpracuje Seldona do naprostého prachu. Nadace byla autorova láska, život, dítě, minulost i budoucnost. V závěrečném epilogu to již není Seldon, ale Asimov v osamělém křesle, dívá se na své dílo, je na něj patřičně hrdý a jen nám už lehce pokyne, že to nejlepší teprve čeká.

Dceřina kletba, Šeptající mrtví a další knižní novinky (5. týden)

28.01.2024

Kniha A zrodí se Nadace v seznamech