Nadácia a impérium přehled
Isaac Asimov
Držiteľ ceny Hugo za najlepšiu žánrovú sériu všetkých čias. Nadácia dokázala ustáť dve storočia úpadku kedysi mocného Galaktického impéria do nekontrolovateľného chaosu. Posledné pozostatky imperiálnej flotily sa teraz pokúšajú vrátiť nadačníkov do područia bývalej moci. Hari Seldon tento konflikt predpovedal a budúcu galaxiu na to pripravil. Čo sa však stane, ak do jeho výpočtov vstúpi celkom nepredvídateľná veličina – napríklad mutant s nadľudskými schopnosťami?... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2020 , LindeniOriginální název:
Foundation and Empire, 1952
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nadácia a impérium. Přihlašte se a napište ho.
S Mezkem stvořil Asimov jednu ze svých nejzajímavějších postav a logicky o ni opřel většinu knihy. Děj propnul trochu do zdánlivě větší šíře, aby zachytil situaci, v jaké se galaxie nachází a jakou zkázu do ni Mezek přinesl. Dostal Nadaci přesně tam kam do budoucna potřeboval a čtenáři to přijde naprosto samozřejmé, že na to použil postavy, jejich význam a role se celou dobu zdá - a přitom ve skutečnosti i je v konečném důsledku - okrajová. Asimov zde napíná svou schopnost napsat propletený a přitom skvěle kompaktní příbeh na maximum a to si ještě nevystřílel munici. Škoda snad jen lehce unáhleného konce říského generála Riose, kterého mi vlastně bylo až trochu líto.
Stejně čtivé jako první díl, ale ucelenější. Soutředění příběhu pouze na dvě krize, které už tentokrát nedělil takový časový posun tomu rozhodně pomohl. Oba příběhy měli něco do sebe, ale zajímavější byla část, ve které figuroval Mezek a zmínky o Druhé nadaci.
Knižní novinky (32. týden)
02.08.2020
Kniha Nadácia a impérium v seznamech
v Přečtených | 1 385x |
v Mé knihovně | 482x |
space operaAutorovy další knížky
2009 | Nadace |
1993 | Já, robot |
2009 | Nadace a Říše |
1993 | Konec Věčnosti |
2010 | Druhá Nadace |
(SPOILER) Napínavý druhý díl série Nadace přináší hlubší rozvrstvení příběhu a komplexní postavy. Prostupují jím témata jako vzestup a pád civilizací, mocenské intriky a vliv jednotlivců na historii. Příběh pokračuje v líčení osudu Nadace, založené psychohistorikem Harim Seldonem, aby zachovala vědomosti lidstva během předem vypočítaného úpadku Galaktické říše a urychlila vznik nové civilizace. V první části knihy je Říše pod vedením ambiciózního generála Bela Riose pořád dost silná na to, aby se Nadaci stavěla na odpor, Seldonova instituce ale má navrch. Pomůže k tomu i císař Říše Cleon II., který má pocit, že mu generál přerůstá se svou touhou po moci přes hlavu. V druhé části sledujeme mutanta Mezka, jehož schopnost ovlivňovat emoce ostatních a rychle dobývat území z něj dělá mocného hráče a Nadace si s ním neví rady.
Opět mě to bavilo, i díky tomu, že jsem viděla seriál a jeho vizuál, který mě hodně oslovil, mám při čtení v hlavě. Těším se na další díl.