Nahý oběd přehled

Nahý oběd
https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74537/bmid_nahy-obed.jpg 3 370 370

Nejslavnější Burroughsova kniha, satirická fantazie z roku 1959, jejíž původní vydání se dočkalo soudního procesu i zákazu prodeje pro údajnou obscenitu. Dnes je považována za mistrovské dílo, v němž se mísí pekelné litanie ze světa feťáckých vizí s drsnými vtipy, nekompromisní satirou a prorockými vizemi budoucí společnosti, před kterými by i George Orwell oněměl.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Maťa

Naked Lunch, 1959

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nahý oběd. Přihlašte se a napište ho.

twigxi
11.12.2024 0.5 z 5

Jediné, co se tady dá vůbec nějak hodnotit je předmluva. Ten samotný výplod drogama zdevastované mysli se hodnotit nedá, protože to nemá hlavu ani patu. Čte se to těžko, protože to nedává smysl. Je to asi jako poslouchat monolog zdrogovaného houmlesáka na nádraží někdy nad ránem protože vám ujel vlak.

_jukL
27.10.2024 5 z 5

Burroughs je v Nahém obědě velmi skeptický, až depresivní, což mi moc nepřidalo a knihu jsem v půlce musel na den odložit, protože mi nedělala fyzicky dobře. Rozporuplnému hodnocení se vůbec nedivím, může být čtená jako freska, nahodilý útvar, či experiment, je to zcela na čtenáři. Já se ke knize postavil coby k dobové litánii a dokumentu, rozkladu člověka pod drtivým tlakem společnosti a zjistil, že má neskutečnou schopnost čtenáře rozebrat na absolutní prvočinitele, vrýt se mu do mozku, pozměnit jeho percepci. K Nahému obědu nejsou třeba drogy, Burroughs se zde sám stává sérem pravdy a byť se tento jeho osobní manifest nikdy nestane mainstreamem, neměl by jím nikdo opovrhovat a podceňovat. Nikdy jsem nečetl knihu, která by mě dovedla tímto způsobem vykolejit, sebrat mi odvahu, skutečně mě nasrat, uvést do několik dní trvající deprese a zároveň mě osvítit. Neskutečný masakr duše.

Katrinreading
22.04.2024 5 z 5

Když si přečtete, že to bylo obscénní a zakázané, čekáte větší porno než kterého se vám dostane a můžete pak být zklamání. To se mi ale nestalo, bavila jsem se od začátku do konce a užila si, jak tato kniha vybočuje z věcí, které čtu běžně - což tady zmiňují mnozí. Jestli si chcete odpočinout od mainstreamu, doporučuju.

Kniha Nahý oběd v seznamech