Nájomníčka vo Wildfell Hall přehled

Nájomníčka vo Wildfell Hall
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359873/bmid_najomnicka-vo-wildfell-hall-Xie-359873.jpg 4 267 267

Do rozpadnutého starého kaštieľa v utiahnutom kúte anglického vidieka sa nečakane prisťahuje mladá vdova so synom a slúžkou. Susedia sú na ňu zvedaví a začínajú sa s ňou spoznávať, no jej názory na život a výchovu syna sa priečia ich zažitým predstavám. Vo chvíli, keď sa do nej zahľadí mladý farmár Gilbert Markham a začne ju porovnávať so svojimi blízkymi, roztočí sa okolo nej kolotoč pochybností, klebiet, dohadov a ohovárania, ktorý vyvolá konflikty medzi Gilbertom a jeho dobrými priateľmi. Kto v skutočnosti je táto záhadná žena?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Slovart (SK)

The Tenant of Wildfell Hall, 1848

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nájomníčka vo Wildfell Hall. Přihlašte se a napište ho.

J.F.
11.04.2024 5 z 5

Hlavní postava je (téměř?) jednoznačně kladná - a přitom pro mě byla věrohodná a celou dobu vzbuzovala sympatie. Naopak nad těmi padouchy, s kterými bych v jistém smyslu měl sympatizovat (vždyť nebyli nijak nadprůměrně špatní a vcelku vzato to byli veselí kumpáni) se mi spíš dělalo zle. Neznám jinou knihu, které by se povedlo představit dobro takhle přitažlivě a zlo odpudivě. A měli tehdy ti lidi vzácně diferencovaný slovník na popis mravních kvalit a postojů.

ivetka859
31.03.2024 4 z 5

Tohle byl můj nedočtený rest z knihovny. Nadšeně jsem si knížku koupila v antikvariátu, a pak se jí asi 3 roky vyhýbala kvůli nesympatické obálce. Ani jsem si pak už nebyla jistá, o jaký žánr se jedná.
Netušila jsem, že to bude čistá romantika, a tak mě začátek i docela bavil a zorientovala jsem se v ději na moje poměry docela rychle. Vzpomínala jsem na četbu Ch. Dickense - stejná doba, stejné prvky, všechny ty ctnosti a vyznání mysli. A i čtivé to bylo. Večer jsem kvůli tomu chodila spát později, než bych potřebovala.
Jenom kdyby to nebyla romance... Prostě drásání se v utrpení a věčné "ó ano, ó né", to prostě není žánr, který by mě naplňoval.

JointlieKat94
22.02.2024 4 z 5

Tak jsem zvládla i tuto knihu, od třetí a nejmladší ze sester.

Jak jsem psala už u Charlotte, ona a Anne měly příběhy podobné a vynikala mi jen Emily.

Zpočátku byla kniha trošku nudná, jedná se o dopisy, které píše Gilbert svému příteli o událostech a Heleně, a pak je tu vysvětlení života z deníku Heleny.

Z jejího popisu života s Arturem mě až bolelo u srdce. Taková světice a vtělené dobro (jak jsem psala už u Jane Eyre) a takový život s někým, koho myslela že miluje. A on ji, to je jasný.

Čtení se mi líbilo, doba a popisování toho, jak to dřív chodilo, mě fakt zajímalo, takže vlastně proč ne? Dala bych 4.5 hvězdičky, ale tady volím 4. Jen pro upřesnění. :)

Kniha Nájomníčka vo Wildfell Hall v seznamech