Nápady pana Apríla přehled
Jiří Kolář
Sbírka úžasných říkánek, básní atp., minimálně jedna lehce fantaskní. Náruč náročnějších i zcela nenáročných vyprávěnek a nápadů s báječnými ilustracemi Vladimíra Fuky. LA MANCHE Naše Fanče u La Manche šlápla bosky na saranče. Paleček jí opuchl na velikost lopuchu. To se stalo Fanče loni u La Manche. Fuka a Kolář vytvářejí společně dvě pozoruhodné knihy: „V sedmém nebi" a „Nápady pana Apríla". První dostává v roce 1966 Zlatou medaili „Medaglia d´Oro" na prestižním veletrhu v Bologni. Této soutěže se účastní světové kapacity knižní ilustrace. Pamatuji se, s jakým napětím jsme sledovali poslední finalisty. Druhá kniha, „Nápady pana Apríla", vyjde znovu v roce 2005 v mladém italském nakladatelství.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nápady pana Apríla. Přihlašte se a napište ho.
to byly časy, když ještě vycházely knížky pro děti psané a ilustrované skutečnými mistry
Kolářovy Nápady pana Apríla možná děcka zaskočí tím, že jsou nerýmované, ale vůbec jim to neubírá na hravosti a jazykovém vtipu
Koupili jsme ve slevách - Albatros ke svému výročí vydal spoustu nádherných knih, k nimž se našinec hned tak nedostane, pokud je tedy zrovna nevlastní. Jenže dnešní uspěchaná doba těmhle úžasným textíkům vůbec nesvědčí, škoda.
Ovšem naše děti si s nimi vyhrály. Je apríl, takže jsme si na jednom knihovnickém posezení vyzkoušeli výborný nápad pana Koláře: kolik slov dokážeš sestavit z písmen, která tvoří název pohádky Hanse Christiana Andersena Křesadlo? Věřte nebo ne, naše děti jich našly více než padesát, a bavilo je to tuze moc.
A jak na sebe potom byly pyšné!!!
Knižní novinky (14. týden)
31.03.2019
Kniha Nápady pana Apríla v seznamech
1992 | Enšpígl |
1990 | Prométheova játra |
1957 | Básnický almanach 1956 |
1959 | Kocourkov |
1994 | Básně ticha |
Nepočítám-li Slabikář, byla to první knížka, co jsem v šesti letech přečetl. Skládačku na konci jsem sice též nepodědil, ale jináč... Pořád ji mám, pořád ji čtu, pořád je vtipná!